Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Technologiereus Amazon laat drones pakjes leveren in Californië en Texas

Het Amerikaanse technologiebedrijf Amazon levert voortaan pakjes via drones in de Amerikaanse staten Californië en Texas via zijn dienst Prime Air. Voorlopig gaat het om een testproject in twee kleine steden. "In de loop van de tijd zullen we de leveringen geleidelijk uitbreiden", zegt een woordvoerder. 

Klanten die voor Prime Air kiezen, moeten eerst een fysieke markering in hun tuin aanbrengen om de afleverlocatie aan te duiden. De drone zal boven die markering zweven en het pakje laten vallen. 2,26 kilo is het maximale gewicht dat het huidige type drone kan dragen. De bedoeling is dat de drones de pakjes binnen het uur leveren. Hoeveel pakjes er al op die manier zijn geleverd, is nog niet duidelijk. 

Voorlopig kunnen ook alleen inwoners van de stadjes Lockeford in Californië en College Station in Texas via Prime Air bestellen. "Ons doel is om onze drones veilig in de lucht te lanceren. We beginnen in deze gemeenschappen en zullen in de loop van de tijd de leveringen geleidelijk uitbreiden", zei Amazon Prime Air-woordvoerster Natalie Banke eerder dit jaar. 

In 2013 onthulde voormalige baas van Amazon Jeff Bezos het Prime Airproject. Het voltooide sindsdien al enkele vluchten in Oregon, Californië en Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf kreeg in 2020 een vergunning van het Amerikaanse bureau voor luchtvaartautoriteiten (FAA) om aan echte leveringen te beginnen. Met die vergunning mag Amazon vijf dagen per week en enkel overdag drones inzetten. Er mag ook maar één drone tegelijk vliegen per regio.

De drones zijn bovendien niet goedkoop. In april schreef de Amerikaanse nieuwswebsite Business Insider dat een bestelling 484 dollar kost voor Amazon. Het bedrijf hoopt tegen 2025 de kosten te verlagen naar 63 dollar per pakket.

Google en Walmart

Amazon is niet de eerste speler die drones inzet voor zijn leveringen. Het bedrijf Wing, van Google’s moederbedrijf Alphabet, bezorgde al pakjes in Australië, Ierland en de Amerikaanse staat Texas. In bepaalde delen van Australië werden hun drones wel aangevallen door vogels. Ook Walmart, de grootste supermarktketen van de VS, lanceerde een gelijkaardig systeem, Zipline, dat zijn pakjes aan parachutes hangt.

BEKIJK - Hoe werken de drones van bezorgbedrijf Wing percies?

Meest gelezen