(Archieffoto)

Biologe Jane Goodall richt zich in videoboodschap tot minister Weyts: "Stop met dolfijnen in gevangenschap"

In een opmerkelijke videoboodschap van de dierenrechtenorganisatie GAIA roept de wereldberoemde antropologe en biologe Jane Goodall Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om het houden en kweken van dolfijnen te verbieden. Het Boudewijn Seapark in Brugge wordt opgeroepen om de dolfijnen die daar worden gehouden naar een zee-opvangcentrum te brengen waar ze een natuurlijk leven kunnen leiden.Ā 

"Dolfijnen zijn hoogst intelligente zoogdieren, die verbazend complexe levens leiden", vertelt Jane Godall, die zich al jaren uitspreekt tegen het houden en kweken van deze zeezoogdieren in gevangenschap. "Dolfijnen reizen in groep door de grote oceanen. We kunnen onmogelijk voldoen aan hun welzijnsvereisten als we ze gevangenhouden in aquaria."

In de nieuwjaarsboodschap van GAIA en het Jane Goodall Institute richt ze zich rechtstreeks tot minister Weyts en vraagt ze om het houden van dolfijnen in gevangenschap te verbieden.

BEKIJK - Biologe Jane Goodall richt zich tot Vlaams minister Ben Weyts.

Videospeler inladen...

Dolfijnen, met hun grote hersenen, verdienen niets minder dan dat (vrijlating)

Jane Goodall

Het Boudewijn Seapark in Brugge is de enige plaats in Vlaanderen waar dolfijnen worden gehouden en dolfijnenvoorstellingen worden gehouden. "Het bassin in het Boudewijn Seapark is maar 850 vierkante meter groot en maar 6 meter diep", zegt Ann De Greef van GAIA. "Op die oppervlakte leven de dolfijnen dan ook nog eens met zā€™n achten samen. Dat is vrijwel niets in vergelijking met hun natuurlijke leefruimte."

In het Boudewijn Seapark leven momenteel 8 dolfijnen in gevangenschap, waarvan twee kalveren.Ā Goodall vraagt om die dieren naar een zee-opvangcentrum te brengen, waar ze een natuurlijker leven kunnen leiden. Uit zo'n centrum in Zuid-Korea zijn gevangengehouden dolfijnen weer vrijgelaten, terug het wild in, uiteraard na een periode van voorbereiding en aanpassing in meerdere fases, aldus Jane Goodall. "Dolfijnen, met hun grote hersenen, verdienen niets minder dan dat."

Meest gelezen