Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse tv-journaliste Barbara Walters (93) overleden: de vrouw die tal van beroemdheden de lastigste vragen voorschotelde

In de Verenigde Staten is de bekende televisiejournaliste Barbara Walters overleden. Walters wist in de jaren 70 het glazen plafond te doorbreken door als eerste vrouw een avondnieuwsprogramma te presenteren. Ze interviewde doorheen haar carrière heel wat beroemdheden en deinsde niet terug om hen lastige vragen voor te schotelen. Walters is 93 jaar geworden.

Verschillende Amerikaanse media meldden afgelopen nacht dat Walters overleden is. Onder hen ook ABC News, waar ze het grootste deel van haar carrière als presentatrice en journaliste sleet.

Walters kwam er terecht in 1976, nadat ze een 15-tal jaar bij "The Tonight Show" op NBC had gewerkt. Ze wist zich in een mum van tijd op te werken in een sector die vooral door mannen gedomineerd werd. ABC News roemt haar als de vrouw die het glazen plafond verbrijzelde toen ze als eerste vrouw een nationaal avondnieuwsprogramma op televisie mocht presenteren. Ze werd ook de eerste vrouwelijke presentatrice met een "topsalaris" in de Verenigde Staten.

Ruim 30 jaar bleef Walters uiteindelijk bij ABC News en ze kon er de ene na de andere beroemdheid strikken. Zo heeft ze elke Amerikaanse president en first lady vragen gesteld, van de Nixons in de jaren 70 tot de Obama's. Samen met de Cubaanse leider Fidel Castro stak ze de Varkensbaai over en ze versierde het eerste gezamenlijke interview met de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin. Ook de Britse premier Margaret Thatcher en de Russische president Vladimir Poetin haalde ze voor haar micro.

BEKIJK - Een aantal interviews van Walters met beroemdheden:

Videospeler inladen...

Die laatste stelde ze de gewaagde vraag of hij als president ooit de opdracht had gegeven om iemand te vermoorden. Het bewijst meteen dat Walters niet terugdeinsde voor gevoelige onderwerpen en geregeld lastige vragen kon stellen. Dat mocht ook Monica Lewinsky ondervinden in 1999 toen Walters haar aansprak over haar affaire met de toenmalige president Bill Clinton. Lewinsky gaf toe dat ze "een grote fout" had gemaakt en Walters reageerde met "dat is het understatement van het jaar". Naar schatting keken 74 miljoen kijkers naar dat gesprek.

Walters werd zo als het ware zelf een beroemdheid, iets wat ze op voorhand nooit had durven dromen. "Dat ik op televisie zou eindigen, dat had ik nooit verwacht", zou ze ooit nog gezegd hebben. 12 Emmy-awards leverde haar carrière haar op, 11 daarvan in dienst van ABC News.

Maar ze kreeg ook kritiek, onder meer van geïnterviewden die haar stijl niet zozeer konden appreciëren. Zanger Ricky Martin vertelde bijvoorbeeld vorig jaar nog dat hij getraumatiseerd werd door een gesprek met Walters. Daarin dwong zij hem om iets over zijn seksualiteit te zeggen, jaren voor hij publiekelijk uitkwam voor zijn geaardheid. Walters bood daarvoor wel haar excuses aan.

In 2014 eindigde haar loopbaan voor het scherm. Ze bleef nog een tijdje achter de schermen werken als uitvoerend producent van het ochtendprogramma The View, dat ze eerder zelf had gepresenteerd. Volgens haar uitgever is ze vredig ingeslapen, omringd door haar familie. Ze is 93 jaar geworden.

Meest gelezen