Begrafenis paus emeritus Benedictus XVI zal "pauselijk doch eenvoudig" zijn: dit weten we over de uitvaartdienst

Paus emeritus Benedictus XVI zal een pauselijke begrafenis krijgen, maar dan in eenvoudige vorm. Dat zegt Vaticaankenner Tom Zwaenepoel. Veel details over de dienst zijn nog niet bekend. "Er ligt dan ook geen draaiboek klaar zoals voor een paus in ambt, maar het is wel duidelijk dat paus Franciscus zijn stempel wil drukken." Koning Filip en koningin Mathilde zullen alleszins aanwezig zijn. Dit weten we al over de uitvaartdienst van Benedictus.

Het Vaticaan heeft vandaag de eerste foto's verspreid van het lichaam van Benedictus XVI, die zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed. De overleden paus emeritus ligt op een katafalk, in het rood gekleed (de kleur van de pauselijke rouw), met een witte mijter met gouden rand, in zijn handen een rozenkrans.

De katafalk staat in het midden van een kleine privékapel van het klooster waar Benedictus sinds zijn aftreden in 2013 leefde, in de tuinen van het Vaticaan. Op de achtergrond een kruis, een kerstboom en een kerststal. 

Het lichaam van paus emeritus Benedictus XVI zal van de rouwkapel overgebracht worden naar de Sint-Pietersbasiliek, waar de gelovigen vanaf maandag 9 uur afscheid zullen kunnen nemen. "Dat uur wordt dinsdag vervroegd naar 7 uur, wat er toch op wijst dat men wel wat volk verwacht", stelt Vaticaankenner Tom Zwaenepoel. Het Vaticaan vermoedt dat dagelijks 35.000 mensen een groet zullen komen brengen aan de voormalige paus.

Voor de rouwplechtigheid houdt Rome dan weer rekening met 60.000 aanwezigen op het Sint-Pietersplein. De dienst vindt vier dagen later, op donderdag 5 januari om 9.30 uur, plaats. Benedictus zal in een crypte van de Sint-Pietersbasiliek begraven worden en de plechtigheid zal voorgezeten worden door huidig paus Franciscus. 

Geen draaiboek

Veel meer details zijn niet bekend. "Het is een beetje improvisatie", weet Zwaenepoel. "Er ligt voor Benedictus dan ook geen draaiboek klaar zoals dat voor een paus in ambt wel is. Het is paus Franciscus die zijn stempel zal drukken op de dienst. Hij is de paus van de eenvoud, zonder pracht en praal maar met eenvoudige en zinvolle symboliek. Zo mogen we de dienst waarschijnlijk dus ook verwachten."

"Het zal de komende dagen speculeren blijven over de begrafenis", zegt onze reporter Willem Van Mullem. "Benedictus zou een sobere plechtigheid gevraagd hebben, maar hij gedroeg zich tijdens zijn pensioen ook nog een beetje als paus. Zo koos hij ervoor paus emeritus te worden, paus in rust dus, en niet terug te gaan naar zijn ambt als bisschop. Hij bleef ook de typische witte kleren dragen."

Benedictus gedroeg zich tijdens zijn jaren in rust nog een beetje als paus

Willem Van Mullem, VRT NWS-reporter

"Langs de andere kant weten we wel dat er gekozen is voor een private, besloten processie waar later foto's van vrijgegeven worden. In het geval van een zittende paus is er wel een soort stoet van de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. Na de plechtigheid zal Benedictus bijgezet worden in de cryptes van het Vaticaan. Hoogstwaarschijnlijk, en op zijn vraag, op de plek waar Johannes Paulus II begraven lag."

"De vraag is ook of Franciscus de hele dienst zal kunnen voorgaan", zegt Zwaenepoel. "Hij heeft momenteel problemen met zijn knie en zit in een rolstoel. Het is niet zeker of hij donderdag de hele tijd zal kunnen rechtstaan."

BEKIJK - "Dit is een ongeziene situatie, dit is een stukje geschiedenis dat we meemaken." Onze reporter Willem Van Mullem geeft een laatste stand van zaken vanop het Sint-Pietersplein:

Videospeler inladen...

Koning Filip en koningin Mathilde

Ondertussen zijn de Italiaanse en Duitse staatshoofden uitdrukkelijk uitgenodigd. Benedictus zelf was ook Duits. Daarnaast is ook zeker dat Koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zullen zijn. Net als vermoedelijk nog heel wat regeringsleiders en staatshoofden. "Dat is logisch want Benedictus was als paus ook het staatshoofd van Vaticaanstad", voegt Zwaenepoel nog toe.

Meest gelezen