Marc Tarabella was al uit de fractie van de Europese sociaaldemocraten gezet en geschorst als lid van de PS.
AFP or licensors

Europees Parlement start procedure opheffing onschendbaarheid op tegen Belg Marc Tarabella en Italiaan Andrea Cozzolino

Het Europees Parlement start de procedure op om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van de Belg Marc Tarabella (PS) en de Italiaan Andrea Cozzolino. Beiden worden genoemd in het corruptieschandaal in het Europees parlement. Op vraag van het Belgische gerecht heeft parlementsvoorzitter Roberta Metsola nu een spoedprocedure opgestart.

Zowel Marc Tarabella als Andrea Cozzolino zouden betrokken zijn bij Qatargate, waarbij zowel Golfstaat Qatar als Marokko Europese mandatarissen en/of hun medewerkers zouden hebben omgekocht om de besluitvorming in het Europees Parlement te beïnvloeden. In die zaak zijn al vier mensen aangehouden, onder wie de Griekse Eva Kaili, die intussen ook geschorst is als vicevoorzitter van het Europees Parlement.

Vanaf het begin heeft het Europees Parlement alles wat het kon gedaan om het gerecht te helpen

Roberta Metsola, voorzitter Europees Parlement

Tarabella en Cozzolino zijn al geschorst als lid van de S&D-fractie van de Europese sociaaldemocraten en als lid van respectievelijk de Parti Socialiste en de Partido Democrático.

Spoed

Parlementsvoorzitter Roberta Metsola gaat nu haar verzoek tot opheffing van de onschendbaarheid van beide heren voorleggen aan het Europees Parlement. Dat zal gebeuren tijdens de volgende plenaire vergadering, op 16 januari. Daarna moet de bevoegde parlementaire commissie er zich nog over buigen. Metsola vraagt om het dossier met spoed te behandelen. De eigenlijke beslissing over de opheffing van de onschendbaarheid is voor 13 februari.

Tarabella laat via zijn advocaat weten dat hij zich niet verzet. 

"Vanaf het begin heeft het Europees Parlement alles wat het kon gedaan om het gerecht te helpen en we blijven ervoor zorgen dat er geen straffeloosheid is", luidt het in een persmededeling van parlementsvoorzitter Metsola. Die heeft al eerder laten verstaan dat ze niet licht gaat over het corruptieschandaal. "Ik kan niet zeggen dat dit nooit meer zal gebeuren, maar ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het parlement niet te koop is", zei ze vorige maand nog.

Voor de rest klinkt de persmededeling van Metsola vaag. Zo worden de namen van Tarabella en Cozzolino en de landen die erbij betrokken zijn niet genoemd.

Meest gelezen