Vapen met smaakjes voortaan verboden in Nederland: hoe zit het in België?

In Nederland is een overgangsperiode begonnen waarin e-sigaretten met smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito uit de handel moeten worden gehaald. Op 1 oktober zullen ze niet meer verkocht mogen worden bij onze noorderburen. In België zal het zo’n vaart niet lopen, al wordt de wetgeving op vapen bij ons binnenkort ook aangescherpt.

Elektronische sigaretten waaruit dikke, witte wolken met fruitgeurtjes walmen: volgens de letter van de Nederlandse Tabaks- en rookwarenwet zijn ze sinds 1 januari verboden. Voortaan mogen vloeistoffen voor het vapen alleen nog naar traditionele tabak smaken. 

Om de Nederlandse vape-handelaars de tijd te geven om zich aan te passen, is er wel een overgangsperiode voorzien: vanaf 1 januari mogen zij geen nieuwe smaakjes meer op de markt brengen; ze mogen wel nog tot 1 oktober hun voorraden verkopen. Maar vanaf dan zijn alle e-sigaretten met een smaakje behalve tabakssmaak verboden in Nederland. 

Het Nederlandse verbod op e-sigaretten met een smaakje komt er na een rapport van het Trimbos-instituut (pdf) dat onder andere verslavingszorg onderzoekt. Daaruit blijkt dat smaakstoffen de aantrekkelijkheid van e-sigaretten vergroot, zeker bij jongeren. Bovendien zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat e-sigaretten voor jongeren een opstap zijn naar sigaretten met tabak.

Om bovenstaande redenen heeft de Nederlandse overheid dus besloten om de smaakjes te verbieden. In België zit zo’n verbod er nog niet meteen aan te komen. Volgens de Belgische handelaars die vapewaren verkopen, is zo’n verbod ook geen goede zaak. 

Vanzelfsprekend verdedigen de eigenaars van vapeshops hun eigen handel, maar Felix Rijkers, voorzitter van brancheorganisatie VapeBel ziet het ook heel praktisch: er zijn tegenwoordig heel eenvoudige manieren om een dergelijk verbod te omzeilen.

BEKIJK - “Als een product in een Nederlandse webshop plots niet meer beschikbaar zal zijn, zullen ze gewoon op zoek gaan naar webshops die het wel versturen, vanuit Duitsland of Frankrijk bijvoorbeeld. Je hebt dus wetgeving die zijn doel volledig voorbijschiet”, concludeert Felix Rijkers van brancheorganisatie VapeBel:

Videospeler inladen...

Een verbod op de florissante handel in fruitige-vapesmaakjes zit er in België niet meteen aan te komen, al zal die handel heel binnenkort wel aan banden worden gelegd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al aangekondigd. 

“In e-sigaretten worden zo’n 1.800 verschillende producten verwerkt waarvan we lang niet alle gevolgen voor de gezondheid kennen. Misschien zullen sommige mensen overschakelen van gewone sigaretten naar e-sigaretten, maar misschien zullen mensen door e-sigaretten te gebruiken ook net bij de gewone sigaret terechtkomen”, zo luidt de achterliggende redenering van de minister.   

Concreet zal er heel binnenkort een Koninklijk Besluit worden gepubliceerd dat in ons land een aantal bijkomende voorwaarden oplegt aan de verkoop van e-sigaretten met smaakjes, zei de minister twee weken geleden in ons duidingsprogramma “Terzake”. 

“Er zullen geen swingende namen meer gegeven mogen worden aan de naamgeving van die smaken. Ook zullen er geen lichtjes meer op de e-sigaretten mogen staan”, aldus de minister. In afwachting van de publicatie van het KB, is alvast meer informatie te vinden in een persbericht van de minister.

Net als in Nederland komt er in België een overgangsperiode: de sector zal 6 maanden de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Kleinhandelaars krijgen nog eens 6 maanden daar bovenop om hun stock te kunnen verkopen.  

Onbekende effecten

De nieuwe wetgeving in ons land komt er na een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Daarin wordt enerzijds benadrukt dat vapen minder schadelijk is dan roken, maar dat er toch gezondheidsrisico's zijn. 

De HGR wijst erop dat dat de smaakstoffen en aroma's in e-sigaretten meestal wel goedgekeurd zijn voor gebruik in voedingsproducten, maar dat tegelijk hun effect bij inademing nog onvoldoende bekend is.

Volgens de HGR zouden er daarom geen nieuwe ingrediënten meer mogen worden toegelaten. Van de e-vloeistoffen en de ingrediënten die al op de markt zijn, moet intussen worden onderzocht wat de effecten bij inademing zijn. Als er schadelijke effecten gevonden worden, dan moeten de ingrediënten vervolgens zo snel mogelijk van de markt worden gehaald. 

Minister Vandenbroucke volgt de HGR hierin en zegt dat het door de nieuwe regelgeving mogelijk wordt om in de toekomst de verwerking van bepaalde stoffen te verbieden als het zeker is dat ze schadelijk zijn.

Meest gelezen