Duizenden jongeren fuiven in loods van Vlaamse ondernemer: ‘Zelfs betonblokken van twee ton volstaan niet’

Ruim vierduizend jongeren hebben de overgang van oud naar nieuw gevierd tijdens een illegale raveparty in een bedrijfsloods in Sombreffe, bij Namen. Tom Eeckhout, een Vlaamse ondernemer die eigenaar is van het pand, is verontwaardigd en heeft een klacht ingediend.

Thierry Goeman

Carwall, een onderaannemer van Caterpillar in Namen, vroeg twee jaar geleden het faillissement aan. De bedrijfsgebouwen in Sombreffe staan sindsdien leeg, in afwachting van de nodige bouwvergunningen vooraleer de nieuwe eigenaar er aan de slag kan gaan. Die nieuwe eigenaar is Tom Eeckhout, van Van Thuyne gewelven in Wielsbeke.

De leegstaande site werd het afgelopen weekend overspoeld door ongeveer 4.000 feestvierders die er deelnamen aan een illegale raveparty, zo bevestigde burgemeester van Sombreffe Etienne Bertrand. Ze hadden dus geen vergunning en als ze die zouden aangevraagd hebben, hadden ze die ook niet gekregen wegens onveilig. De illegale fuif duurde tot zondagavond, pas toen werd de muziek stilgelegd.

‘De fabriek is op slot, de stalen poorten zijn dicht en er liggen betonblokken van twee ton voor de ingang. Maar dat volstaat blijkbaar niet’, zucht Van Eeckhout. Hij is zich maandagochtend ter plaatse gaan vergewissen van de toestand.

Hij begrijpt het niet. ‘Die mensen hebben zomaar mijn bedrijf gekraakt. Door de omheining en de poorten te openen en te beschadigen. Dat is toch niet normaal? Ik kan de politie weinig verwijten, het is een klein korps. Er is steun gevraagd aan de federale politie, maar die hadden de handen al vol op oudejaarsavond en -nacht. Er is versterking opgeroepen van omliggende zones. Maar de politie werd door de fuifgangers bekogeld met projectielen’, zegt de eigenaar. Hij heeft een klacht ingediend tegen onbekenden. En daar zal het wellicht niet bij blijven.

Zelfs jongeren uit Litouwen

Maxime was een van de vele aanwezigen. Hij was speciaal uit Normandië naar hier gekomen, vertelt hij aan de Waalse zender RTL. Er waren dus niet alleen Belgen aanwezig. Ook Britten en zelfs jongeren uit Litouwen. ‘Al een paar weken werd er reclame voor de fuif gemaakt op besloten groepen op sociale media’, zegt Maxime die maandagochtend als een van de laatste aanwezigen het terrein verliet.

De gemeente Sombreffe zal nu een klacht indienen tegen degenen die geïdentificeerd konden worden. ‘De fuif was niet alleen illegaal, het gaat hier over een bedrijventerrein waarop bedrijven gevestigd zijn die met gevaarlijke producten werken. Dit had slecht kunnen aflopen’, beseft burgemeester Bertrand.

Hij voegt er nog aan toe dat het feest op een privéterrein plaatsvond en dat politie en gemeentebestuur dan niet zomaar kunnen optreden als er geen problemen zijn.

Maar dat vindt advocaat Philippe Koutny, raadsman van de eigenaar van de gebouwen, een flauwe uitleg. Hij en zijn cliënten bekijken welke verdere stappen ze nog kunnen ondernemen. ‘We gaan desnoods tot in Europa, want dit is een Europees probleem’, zegt Eeckhout nog.

Intussen hebben het gemeentepersoneel en de organisatoren zoveel mogelijk afval opgeruimd. Maar volgens Eeckhout is er schade aan de afsluitingen aangericht en werd er overal graffiti aangebracht. ‘Maar wat ik erger vind, is dat mensen zomaar een bedrijf kunnen innemen om er een illegale fuif te organiseren en dat niemand dat kan stoppen. De gemeente niet of de politie niet. Dat wil zeggen, volgende week kunnen ze het gewoon opnieuw doen in een andere loods of leegstaand bedrijf. En dat wil ik aanklagen.’