Copyright Maskot

Tientallen mensen met beperking willen Vlaamse overheid voor de rechter slepen: "Alsof we maar halve mensen zijn"

Tientallen mensen met een beperking willen de Vlaamse overheid voor de rechter dagen. Na jaren wachten krijgen ze de helft van het budget dat hen beloofd was. “Dit komt neer op contractbreuk”, vertelt Luc Demarez, voorzitter van Grip vzw, rechtenorganisatie voor personen met een handicap.

De Vlaamse overheid vecht al jaren tegen lange wachtlijsten om personen met een beperking financieel te kunnen ondersteunen. Sinds 2017 komt die steun in de vorm van een "Persoonsvolgend Budget": een persoonlijk bedrag dat afhangt van de specifieke noden van de zorg die iemand nodig heeft. Maar dat budget ontvangen, duurt ook even. Vandaag lopen de wachttijden op tot maar liefst 20 jaar. 

Omdat niet iedereen meteen geholpen kan worden, riep de Vlaamse regering verschillende categorieën in het leven, afhankelijk van hoe dringend de hulp is. De krant Het Laatste Nieuws schrijft dat ongeveer een vierde van prioriteitengroep 2, goed voor 1.100 mensen, onlangs van de Vlaamse overheid te horen kreeg dat ze hun budget binnenkort zouden krijgen. Alleen: het gaat slechts om de helft van het budget. 

Op die manier wil Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zoveel mogelijk mensen in die prioriteitsklasse 2 helpen. “Het is een persoonlijke en vrijwillige keuze om in te stappen in dit project, waarvoor ze ook ondersteuning kunnen krijgen om die keuze te maken”, laat ze weten. “Het kan voor veel mensen en hun netwerk al een belangrijk verschil maken.”

500 euro bijleggen

Herman Hillen, die met de erfelijke spierziekte CMT kampt en daardoor maar moeilijk kan wandelen, ziet het anders. “Eigenlijk is het onzin”, vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Een rusthuis kost ongeveer 2.000 euro per maand, en ik heb maar 1.500 euro pensioen. Ik moet elke maand, al vijf jaar lang, er vijfhonderd euro per maand bovenop leggen.” Met de helft van zijn budget, benadrukt hij, raakt hij helemaal nergens. "Alsof we gewoon halve mensen zijn. Beleidsmakers moeten zich houden aan hun woord, punt uit.”

"Contractbreuk"

Net als tientallen anderen wil Hillen daarom naar de arbeidsrechtbank trekken om de beslissing van de Vlaamse overheid aan te vechten. “Het is alsof je van maandag tot woensdag kunt leven en voor de rest van de week de batterijen er uithaalt", vertelt Luc Demarez, voorzitter van Grip vzw, een rechtenorganisatie voor personen met een handicap. “Mensen hebben voor hun noden op een bepaald budget gerekend. Plannen en oplossingen komen in het gevaar. Er is genoeg onderzoek gebeurd over hoeveel iedereen nodig heeft, daar komt men nu op terug. Dit komt neer op een vorm van contractbreuk.”

Het kabinet-Crevits maakt zich sterk dat de Raad van State geen bezwaren zag in de regeling. Toch schat Demarez de kans dat de rechter hem volgt hoog in. “Bij ons staat er op de website een modelverzoekschrift dat mensen kan helpen. Samen met hun advocaten kunnen ze dat gebruiken om juridische stappen te ondernemen.” 

Meest gelezen