Hulpverleningszone Oost

Opnieuw chemicaliën gedumpt in Overijse, mogelijk drugsafval

In Overijse heeft de brandweer allerlei gedumpt materiaal aangetroffen, waaronder ook enkele bidons met chemicaliën. Het interventieteam voor gevaarlijke stoffen werd ingeschakeld om de stoffen te onderzoeken. Mogelijk gaat het om drugsafval. Het is al de tweede keer op korte tijd dat er chemicaliën worden gedumpt in Overijse. 

Dinsdagavond kreeg de brandweer rond 23.00 uur een melding van gedumpt afval in Overijse. "Onze ploegen stelden vast dat er naast het afval ook bidons lagen met daarin restanten van chemicaliën", zegt Emmanuel Goossens van Hulpverleningszone Oost. "Daarop kwam het IGS-team (Interventies Gevaarlijke Stoffen) ter plaatse om te onderzoeken of de stoffen schadelijk waren en of ze de omgeving al dan niet hadden aangetast. Dat laatste was niet het geval." 

In de bidons trof de brandweer verschillende toxische stoffen aan. "De producten die we vonden geven sterk het vermoeden dat ze afkomstig zijn van een cannabisplantage", vertelt Goossens. "Gelukkig zijn die chemicaliën niet vrijgekomen in de natuur. Verder hebben we de site veilig gemaakt en hebben we de bidons in vaten gestoken voor verder gerechtelijk onderzoek."

Tweede keer

Het is al de tweede keer op korte tijd dat er chemicaliën gedumpt worden in Overijse. Op 22 december werden nog 36 vaten met rode stookolie gevonden in een sloot, vlak bij de E411. "Ik betwijfel of die twee zaken iets met elkaar te maken hebben", zegt Goossens. "Maar we merken wel dat er steeds vaker allerlei materiaal gedumpt wordt, niet alleen bij ons, maar in heel Vlaanderen." 

Meest gelezen