Als de bodemsanering kan doorgaan, wordt dit het nieuwe plaatje voor de hoek Sluizenstraat/Hoogmolendijk. De nieuwe groene buffer centraal wordt gecreëerd op een berm van zorgvuldig verpakte stortgrond. © Gemeente Schoten

“Sanering oude stortplaats levert alleen winnaars op”: werken kunnen mogelijk dit jaar aanvatten

Schoten -

Er loopt opnieuw een openbaar onderzoek rond de geplande bodemsanering van de oude gemeentelijke stortplaats bij het Albertkanaal. Indien het afgraven, verpakken van de niet-zwaar vervuilde grond en heropvullen van de reusachtige put dit keer kan doorgaan, ligt eindelijk de weg vrij voor de ontwikkeling van de vier hectare tot KMO-zone, en containerpark van de gemeente.

Jan Auman

Op 19 december 2017 sloten de gemeente, bouwgigant Cordeel en lokale speler Westhoek een samenwerkingsakkoord. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) zag zijn kans schoon om de bijna veertig jaar oude stortplaats eindelijk te saneren.

De privé-partners zullen een deel van het terrein ontwikkelen als bedrijvenzone en in het dorpscentrum ook een woonproject realiseren op de site van de oude gemeentelijke jongensschool, tussen Vordensteinstraat en Lodewijk Weijtenstraat. Daar zit de dienst Werken nu wat ongelukkig. Maar op basis van de afgesproken grondenruil kunnen ook de gemeentearbeiders uitkijken naar een minder hinderlijke vaste stek op de site van het huidige verouderde recyclagepark. Om de cirkel rond te maken, kan de gemeente vlakbij ook nog een beter uitgerust containerpark aanleggen.

Historische foto bij de ondertekening van de grondenruil in 2017: Maarten De Veuster (N-VA) met onder meer schepen Wouter Rombouts, toenmalige schepenen Luc Van Gastel en Erik Block en privé-ontwikkelaars Dirk Cordeel en Steven Baerts. © JAA

Windturbines

Zo klonk het bij de ondertekening. Dat die carrousel vijf jaar later nog altijd niet draait, heeft te maken met de windturbines, die lang voorzien werden op dezelfde locatie. Comité Ongeschonden Wijtschot greep de voorbije jaren alle middelen aan om die tegen te houden. Onder meer het laten vernietigen van de drie jaar geleden al goedgekeurde bodemsanering van de oude stortplaats, behoorde tot die tactiek.

Sinds de Raad voor Vergunningsbetwistingen ook Ecopower vorig jaar in het ongelijk stelde en de gemeente de samenwerking met de coöperatieve windmolenbouwer opblies, is de lucht boven de oude stortplaats dusdanig opgeklaard, dat Westhoek namens de eigenaars nu een nieuwe kans waagt voor de bodemsanering.

De oude stortplaats nu: het lijkt een natuurgebied, maar onder de groene laag ligt al decennia een berg huishoudelijk afval. © JAA

Geen normen overschreden

“Het gaat om een vrijwillige bodemsanering. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van verontreiniging met concentraties die onze saneringsnormen overschrijden”, benadrukt Jan Verheyen, woordvoerder van Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM.

“De stortzone wordt gecentraliseerd in een gesloten bovengrondse berging, waarbij vervuilde grond verpakt wordt in kunststof. Zo komt het grond- en hemelwater niet meer in contact met het stortmateriaal (huishoudelijk afval)”, aldus milieuambtenaar Dirk Vercammen.

“Op termijn blijft het materiaal zo beschikbaar en bereikbaar voor herwinning als daartoe de technieken en middelen voor zijn ontwikkeld”, aldus Jan Verheyen. “De aangelegde berging zal fungeren als landschapsbuffer tussen KMO- zone en achterliggend natuurgebied. Het natuurgebied blijft gevrijwaard en wordt niet ingenomen of beïnvloed door de berging of de nieuwe KMO-zone.”

Er zal dus geen stortmateriaal afgevoerd worden. Voor de herinrichting is wel ontbossing vereist van (een deel van) het terrein. Ook deze aanvraag maakt deel uit van het nieuwe bodemsaneringsproject. Met wat meeval kan OVAM dit voorjaar de vergunning afleveren.

Huidig schepen van Ruimtelijke Ordening Paul De Swaef (N-VA) gelooft rotsvast in het project. © JAA

Grondaanvoer via binnenvaart

“Dit kan de doorstart betekenen van ons mooie project, maar gezien de voorgeschiedenis beginnen we nog niet te plannen”, zegt Steven Baerts van toekomstig eigenaar Westhoek. Hij ging bij de voorbereiding van deze nieuwe aanvraag nochtans niet over één nacht ijs. OVAM, Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, de gemeente en ook de boze buren van Ongeschonden Wijtschot werden vooraf geconsulteerd.

Wat wel vaststaat: de volledige sanering van de stortplaats zal zo’n anderhalf jaar vergen en is een flinke uitdaging. Baerts: “We gaan een enorme put uitgraven van wel zes meter diep. Om die terug op te vullen, moeten we vervolgens tienduizenden kubieke meter schoon zand aanvoeren. We willen dit op duurzame wijze doen via de binnenschepen.”

“Alle partijen zullen hierbij winnen”, gelooft hij. “Om te beginnen de natuur, door de sanering zelf en de creatie van twee hectare extra natuur. De buurt door een betere toegankelijkheid van natuurgebied Wijtschot en jonge gezinnen op zoek naar een woning in het centrum van Schoten.”

Ook de lokale ondernemers blijven geïnteresseerd in de KMO-gronden.

Het openbaar onderzoek rond de bodemsanering oude stortplaats Schoten loopt tot en met 27 januari.

Het openbaar onderzoek wordt onder meer bekendgemaakt door deze gele affiche bij de toegang tot de oude stortplaats, naast het containerpark in de Sluizenstraat. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER