Archieffoto

"Te druk met drugsdealen en inbreken": Antwerpenaar ontkent brandstichting in Borgloon

Een 40-jarige man uit Wijnegem die verdacht wordt van een brandstichting in Borgloon in 2019 riskeert 6 jaar cel. De man ontkent alle betrokkenheid. Hij had het naar eigen zeggen die nacht te druk met enkele inbraakpogingen in tankstations en met het verkopen van drugs aan prostituees in Zuid- en Midden-Limburg. De politie kwam de man op spoor nadat beelden van de brandstichting werden uitgezonden in een opsporingsprogramma op televisie.  

De rechtbank in Tongeren heeft 6 jaar cel gevorderd voor een Antwerpenaar die in Borgloon in het midden van de nacht brand zou gesticht hebben. Op 22 september 2019 werd er een steen door het venster gegooid en een garagepoort en voordeur in vuur gestoken in de Bartholijnstraat in Borgloon. De vermoedelijke brandstichter kwam in het vizier van het gerecht nadat beelden van die brandstichting werden uitgezonden in een opsporingsprogramma op televisie. 

Er kwamen verschillende tips binnen en bij het nakijken van de gegevens en beelden van het ANPR-cameranetwerk kwam de auto van de 40-jarige man uit Wijnegem in beeld. Het gsm-nummer dat de veertiger toen gebruikte, dook ook op onder de telefoonmast die Borgloon en omgeving bedient. 

Elk alibi telt

Genoeg voor het openbaar ministerie om de veertiger te linken aan de brandstichting, wat een afrekening zou zijn in opdracht van iemand uit het drugsmilieu. Maar de man ontkent met een wel heel bijzonder alibi alle betrokkenheid. Zo was hij die avond te druk met drugsdealen en probeerde hij in te breken in een tankshop. Voor beide feiten werd hij al veroordeeld, dus volgens hem kon hij dan onmogelijk ook nog een huis in brand gestoken hebben. 

De man uit Wijnegem was de vaste drugsdealer van verschillende sekswerkers uit Zonhoven, Genk en Sint-Truiden. Hij was die avond bezig met een levering en dat is volgens hem dan ook de reden dat de telefoonmast zijn gsm-nummer in Limburg heeft opgepikt. Ook voor de gekochte jerrycan met benzine had de veertiger een uitleg klaar. Die was voor zijn quads die hij toen had. Hij zou nog nooit de naam van het koppel gehoord hebben waar er die nacht brand is gesticht. Op basis van dit alles vraagt hij dan ook de vrijspraak.

Meest gelezen