©  AP

Hevige gevechten, brandende auto’s en schietpartijen bij oppakken zoon van drugsbaas ‘El Chapo’

Bij een militaire operatie in het noordwesten van Mexico is een van de zonen van de vroegere Mexicaanse drugskartelbaas Joaquin Guzman, beter bekend als ‘El Chapo’, gearresteerd. Ovidio Guzman werd gevangengenomen in de deelstaat Sinaloa, zo melden Mexicaanse media donderdag. Na zijn arrestatie braken er grote gevechten uit in de stad.

lto, sgg
Bron: BELGA

‘El Chapo’ zit in een Amerikaanse gevangenis, nadat hij in 2019 in de VS tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Ovidio Guzman en zijn broers hebben sindsdien een deel van diens Sinaloa-kartel overgenomen. Ze worden in Mexico beschouwd als een van de belangrijke handelaars in de drug fentanyl.

El Chapo, die een kwarteeuw aan het hoofd stond van het machtige Sinaloa-kartel, werd beschouwd als de machtigste drugshandelaar ter wereld. Hij zou op 25 jaar tijd 1.200 ton cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld en zou ook de opdracht hebben gegeven voor tal van moorden.

Ovidio Guzman was in 2019 al eens gearresteerd. Maar hij werd later op bevel van president Andres Manuel Lopez Obrador vrijgelaten om zware gevechten tussen criminelen en veiligheidstroepen te voorkomen.

(Lees verder onder de foto)

©  EPA-EFE

Na de operatie van donderdag zijn in Culiacan dan toch hevige gevechten uitgebroken tussen de veiligheidsdiensten en vermoedelijke bendeleden. Er werden bussen en vrachtwagens in brand gestoken en de luchthaven in Culiacán werd door de lokale overheid gesloten. Volgens de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeromexico is de romp van een vliegtuig dat van Culiacán naar Mexico City zou vliegen, donderdagochtend getroffen door schoten toen het klaar was om op te stijgen. Er zouden geen slachtoffers gevallen zijn. Scholen en openbare gebouwen werden gesloten ook gesloten en de gouverneur Ruben Rocha Moya heeft mensen opgeroepen om thuis te blijven.

Er zouden ook schietpartijen tussen veiligheidsdiensten en bendeleden zijn en wegen werden afgezet met brandende voertuigen. Het leger zette ook al helikopters en vliegtuigen in. Die worden beschoten door de bendes. Kartelleden zouden ook al medische personeel gegijzeld houden om hun gewonden te verzorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer