Antoine Boureau / Hans Lucas

Wetenschappers in Finland ontwikkelen allereerste vaccin om honingbijen te beschermen

Wetenschappers in Finland hebben het allereerste vaccin voor bijen ontwikkeld. Het vaccin zal de honingbij beschermen tegen Amerikaans vuilbroed, een ziekte die soms ook bij bijen in ons land voorkomt.Ā 

Voor het eerst is er een vaccin ontwikkeld voor bijen. Dat ontdekking was het werk van wetenschappers van de Helsinki Universiteit en het werd verder ontwikkeld door een Amerikaanse biotech startup. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft het vaccin een voorlopige vergunning gegeven.Ā 

Het vaccin is op maat van de honingbij gemaakt. Als het aanslaat kunnen ook andere bijen op termijn profiteren van deze ontwikkeling. Dat vertelt Ellen Danneels van Honeybee-Valley, een onderzoekscentrum van de Universiteit Gent vertelt het in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Wetenschappers voeren het vaccin gemengd met zoetstof aan de koningin van de kolonie. Eens die het vaccin heeft opgenomen zal ze de stoffen doorgeven. Op die manier wordt de hele kolonie gevaccineerd."

"Het is het allereerste vaccin voor bijen. Als het vaccin een succes blijkt, kan het verder worden ontwikkeld om bijen ook te beschermen tegen virussen. Want bijen kunnen op verschillende manieren ziek worden."

Het vaccin moet de bijenziekte Amerikaans vuilbroed bestrijden

"Het vaccin is specifiek ontwikkeld om de bijenziekte Amerikaans vuilbroed te bestrijden. Die ziekte is het afgelopen jaar ook enkele keren voorgekomen in ons land. Die ziekte infecteert de larven van de bijenkorf waarna zij en vervolgens ook de hele kolonie sterven."

"Imkers hebben meldingsplicht als ze zien dat er sprake is van een infectie in hun bijenvolk of korf. Er wordt dan een perimeter ingesteld en het hele bijenvolk wordt dan, helaas, vernietigd. Het vaccin is dus zeker een goede zaak. Al zijn niet alle bijen erbij gebaat."Ā 

"Naast honingbijen zijn er ook wilde bijen. Maar het vaccin is niet voor hen ontwikkeld. Toch zou een vaccin ook voor wilde bijen handig zijn. Want ook zij kunnen allerlei virussen krijgen."

Ook klimaatsverandering maakt het bijen moeilijk

"Virussen, infecties maar ook de klimaatverandering bezorgen bijen stress. Zeker dat laatste is een probleem. Want het is voor bijen vooral belangrijk om genoeg voedsel te vinden. En dat wordt door het onvoorspelbare weer erg moeilijk."

"Door het zachte weer zijn bijenkoninginnen al aan de leg. Daardoor komen er vroeger dan normaal jonge bijen bij.Ā  Maar die dreigen zonder voedsel te vallen als er na deze zachte periode opnieuw een vriesperiode komt.''

Beluister het gesprek hier

Meest gelezen