McCarthy ineengezakt na de 14e keer.
The Associated Press. All rights reserved.

Processie van Echternach: 15e ronde in VS gestart om Kevin McCarthy tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen te stemmen

In de VS is zopas een 15e stemronde begonnen om een nieuwe voorzitter voor het Huis van Afgevaardigden te kiezen. In de 14e stemronde haalde Kevin McCarthy van de Republikeinen 216 stemmen, dat was er één te weinig. Maar één van de conservatieven die altijd tegen hem had gestemd, heeft nu toch beloofd om voor McCarthy te stemmen. Daarmee zou McCarthy dan toch voldoende stemmen hebben om de nieuwe voorzitter te worden.

Het lijkt de processie van Echternach (tergend traag vooruitgaan, red.). Maar zolang er geen nieuwe voorzitter is, kan het Huis niet aan het werk gaan. Kevin McCarthy is tijdens een 14e stemronde opnieuw niet verkozen tot voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse fractieleider kwam tijdens een tumultueuze zitting één stem tekort.

McCarthy kreeg 216 stemmen, maar had er minstens 217 nodig. Zes partijgenoten beslisten niet voor hem te stemmen. Jim Jordan en Andy Biggs kregen elk twee stemmen en twee Republikeinen beslisten om zich te onthouden. De onthouding van de conservatieve Republikein Matt Gaetz gaf uiteindelijk de doorslag. Zijn stem leidde ook tot ophef binnen het halfrond.

De Republikeinen beschikken met 222 zetels slechts over een krappe meerderheid in het Lagerhuis, waardoor McCarthy zo goed als alle partijleden achter zich moet krijgen. Maar een groep zeer conservatieve Republikeinen zit de aanstelling van McCarthy al dagenlang in de weg.

McCarthy heeft al verscheidene toegevingen gedaan om de rebellie binnen zijn partij te stoppen. Nog altijd zonder resultaat. Bij de start van de stemming, die plaats vond na een urenlange onderbreking, had McCarthy zich nochtans optimistisch getoond over zijn kansen.

De frustratie is er, zo veel is duidelijk.
The Associated Press. All rights reserved.

Wat is dat, een speaker?
Net zoals bij ons bestaat het parlement in de VS uit 2 kamers: het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De voorzitter van het Huis heet de speaker. 

Het is de op twee na belangrijkste functie in de Amerikaanse politiek, na de president en de vicepresident. Zo speelt de speaker een belangrijke rol bij het leiden van het Huis en het bevorderen van het politieke debat.

De voorbije jaren was de Democraat Nancy Pelosi de speaker omdat haar partij een meerderheid in het Huis had. Sinds de parlementsverkiezingen van november 2022 hebben de Republikeinen een (nipte) meerderheid in het Huis, dus kunnen zij iemand uit hun eigen rangen als nieuwe speaker aanduiden.

De Senaat kiest geen eigen voorzitter. Daar neemt de vicepresident de leiding in handen, zoals de grondwet dat voorschrijft.

Meest gelezen