De gele hesjes in 2018 na de forse stijging van de benzineprijs, Parijs.
Volledig scherm
De gele hesjes in 2018 na de forse stijging van de benzineprijs, Parijs. © BELGAIMAGE

Enkele duizenden naar betogingen van 'gele hesjes' in Frankrijk

In Franse steden hebben volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag circa 4.700 ‘gele hesjes’ tegen het beleid van president Emmanuel Macron betoogd. In Parijs waren het er volgens de autoriteiten 2.000. De opkomst was karig voor de organisatoren die op massale betogingen hadden gehoopt, mede met het oog op de omstreden herziening van het pensioenstelsel. De Franse premier Elisabeth Borne presenteert de regeringsplannen daarvoor waarschijnlijk dinsdag.

3 reacties

  • Christine Laevers

    1 jaar geleden
    Karel Delcroix : die indruk heb ik helemaal niet. Zaterdag is de betogingsdag bij uitstek in Frankrijk omdat de meeste mensen dan niet werken; vooral arbeiders en bedienden. In Parijs heb je elke zaterdag betogingen van het een of van het ander. BEHALVE als de grote vakantie aanbreekt. Die is heilig voor de Fransen. Ives Ameel : er is geen stemplicht in Frankrijk. Vele mensen gaan niet stemmen of hebben gestemd voor NUPES (alles wat links is) of RN (Marine le Pen).
  • Karel Delcroix

    1 jaar geleden
    In Frankrijk heb je een bepaalde bevolkingsgroep die van betogen hun beroep hebben gemaakt. Ze staken tegen alles wat de staat doet maar staan wel elke maand trouw klaar om hun uitkeringen van diezelde staat te incasseren zonder er iets voor terug te doen.
  • Ives Ameel

    1 jaar geleden
    Wat ik niet begrijp ze protesteren en gelijk hebben ze maar dan stemmen ze voor dezelfde? Waarom dan protesteren al je er zelf voor gestemd hebt.