Gentse wetenschappers krijgen beurs voor onderzoek naar rol van darmbacteriën bij ziekte van Alzheimer

Twee Gentse onderzoeksters krijgen een beurs van 300.000 euro om hun onderzoek voort te zetten naar een verband tussen bacteriën in de darmen en de ziekte van Alzheimer. De twee onderzoeksters zijn verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent. De beurs komt van de Stichting Alzheimer Onderzoek die het onderzoek "belangwekkend en oorspronkelijk" noemt omdat "het kan leiden tot nieuwe inzichten."

Professor Roosmarijn Vandenbroucke en dokter Charysse Vandendriessche onderzoeken het verband tussen de bacteriën in onze darmen en de ziekte van Alzheimer. "Het is al geweten dat er een verschil is in darmbacteriën tussen gezonde personen en personen met de ziekte van Alzheimer. Het is niet geweten of die verschillen een oorzaak zijn van de ziekte. Dat bekijken wij ons onderzoek: in hoeverre spelen die bacteriën een rol in het ontstaan van de ziekte?"  

Blaasjes

Het onderzoek waarop de onderzoekers zich toespitsen heeft te maken met blaasjes die de bacteriën aanmaken. "Recent werd bekend dat bacteriën bepaalde blaasjes vrijstellen en die blaasjes blijven niet in de darmen, ze kunnen zich verspreiden in het lichaam en misschien ook in de hersenen geraken waar ze slechte effecten hebben." Professor Vandenbroucke en haar team kijken ook of ze die blaasjes kunnen terugvinden in het bloed van patiënten met Alzheimer. "Dat kan ons helpen om een 'biomerker' te vinden voor de ziekte, een heel precies kenmerk waaraan we al vroeg kunnen zien of iemand de ziekte heeft of er vatbaar voor is." In een nog verdere stap kan het onderzoek misschien duidelijkheid brengen over hoe die blaasjes kunnen verwijderd worden mochten ze een slechte invloed hebben op de hersenen. 

De blaasjes kunnen zich verspreiden in het lichaam en misschien in de hersenen geraken waar ze slechte effecten hebben
Professor Roosmarijn Vandenbroucke

"Belangwekkend onderzoek"

Joost Martens, directeur van de Stichting Alzheimer Onderzoek, legt uit dat de  300.000 euro financiële steun niet naar het eerste het beste onderzoek gaat: "Een projectvoorstel dat is ingediend wordt beoordeeld door een wetenschappelijke adviesraad en minstens twee buitenlandse evaluatoren. Zij bepalen of het onderzoek belangwekkend en oorspronkelijk is en dat was hier zeker het geval. De link die ze proberen te leggen tussen darmbacteriën en de ziekte van Alzheimer kan leiden tot hele nieuwe inzichten." Professor Vandenbroucke is blij met de steun: "Het vergt nog heel veel jaren werk voor we aan een behandeling toe zijn, dat is waarom we dat geld van de Stichting Alzheimer Onderzoek hard nodig hebben."

Meest gelezen