Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vangt havik op die gewond raakte door verboden klem

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vangt een havik op die gewond is geraakt door een verboden klem. Het is nog onduidelijk of het dier het er levend vanaf zal brengen. De klem is verboden, omdat ze onnodig veel dierenleed veroorzaakt en zowat alles kan verwonden, ook mensen en huisdieren.

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vecht een havik voor het behoud van zijn klauw, nadat het dier in een verboden klem terecht kwam. “Die teen was bijna in twee stukken”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. “De dierenarts heeft die nu aan elkaar genaaid, en het is afwachten of het geneest.” Dat is belangrijk voor het dier, want het gaat om de achterste teen. “En die hebben ze echt wel nodig om te jagen.”

Moest de teen niet genezen, is het niet duidelijk of het dier ooit terug in de natuur kan. “Dan moet er geamputeerd worden, en gaan we testen of de havik nog voldoende kan jagen met slechts één volledige poot.” Lukt dat niet, wacht de havik een triest lot. “Zo’n wild dier dat niet meer in het wild kan, moet dan helaas geëuthanaseerd worden.”

Verboden klem

De klem waar de roofvogel in terecht kwam, is verboden. “Dat is niet voor niks”, legt Thoelen uit. “Enerzijds zijn de klemmen enorm dier- en mensonvriendelijk, anderzijds zijn ze niet selectief. Dat wil zeggen dat er werkelijk alles in terecht kan komen, zoals egels of roofvogels zoals hier.” Maar niet alleen de natuur kan slachtoffer worden van zo’n klem. “Ook mensen en hun huisdieren kunnen daarin belanden en ernstig gewond raken.”

Van dergelijke situaties zijn ook gevallen bekend. “Enkele jaren geleden hebben we nog een gelijkaardige klem weggehaald vlak langs een voetbalveld, waar dagelijks kinderen op speelden”, zegt Thoelen. “Dat is eigenlijk te gek voor woorden.” Omdat het gevaar bij dergelijke klemmen groot is, komt ook de natuurinspectie hier in actie. “Zij nemen deze zaak heel serieus. De kans dat de dader gepakt wordt, is natuurlijk klein, maar we hopen dat er toch iets uitkomt.”

Wolven?

Omdat een dergelijke klem zowat alle dieren kan verwonden, is het moeilijk te achterhalen wat de klem op die plek deed. “We weten niet wat de plaatser van de klem wilde bereiken,” zegt Thoelen. “Maar we weten dankzij wildcamerabeelden wel dat op die plek regelmatig wolven passeren. Het zou dus kunnen dat de klem voor een wolf bedoeld was, maar dat kunnen we natuurlijk niet met 100 procent zekerheid zeggen.”

De kans bestaat dat er in het gebied nog meer van dergelijke klemmen liggen. Als je zo’n klem tegenkomt, neem je best contact op met de natuurinspectie, die de klem dan verwijdert. Indien er een dier vastzit in de klem, neem je best contact op met het natuurhulpcentrum.

Meest gelezen