© Joris Herregods

Acties Antwerpse zeeloodsen opgeschort: voorlopig akkoord

De stiptheidsacties van de Antwerpse loodsen worden tijdelijk opgeschort. Tot dinsdag zullen ze weer normaal werken. Hiermee komt - alvast tijdelijk - een eind aan de vertragingen in de Antwerpse haven.

Paul Verbraeken

Vrijdagavond laat is een voorstel van de overheidsdienst Mobiliteit en Openbare Werken voorlopig aanvaard door vakbond VSOA. Ook vakbond ACOD schortte in navolging de acties op. Maandag gaan de bonden met hun achterban overleggen over het voorstel. De details van het voorstel worden nog niet openbaar gemaakt.

Zowat twintig schepen kenden vrijdag door de stiptheidsacties van de loodsen vertraging. Er waren ook de voorbije dagen soortgelijke vertragingen. In de loop van vrijdag zijn gesprekken gevoerd tussen een aantal vakbonden en de Vlaamse overheid.

De leden van VSOA en ACOD nemen sinds vorig weekend maximaal hun rusttijd tussen loodsbeurten op. De bonden zijn niet tevreden met de lopende hervorming van het loodswezen. Ze pikken het niet dat minister Weyts eenzijdig de multi-inzetbaarheid van loodsen afvoerde voor de Beroepsvereniging van Loodsen, die veelal de rivierloodsen vertegenwoordigt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER