Welkom Wolf

Schapenboer Stijn uit Scherpenheuvel-Zichem leidt Spaanse schaapshonden op om kudde te beschermen

Op de Ardense boerderij van herder Stijn Vandijck uit Scherpenheuvel-Zichem lopen zeven puppy’s rond die zijn kudde schapen binnenkort moeten beschermen tegen aanvallen van wolven, loslopende honden of vossen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en vertelt Stijn bij Radio2. Het gaat om de eerste pups die een cursus "schapengewenning" krijgen van het Belgische kweekprogramma van Welkom Wolf.

Op de schapenboerderij van herder Stijn Vandijck in Vielsalm in de Ardennen dartelen zeven puppy’s rond die een wel heel bijzondere taak krijgen. “De puppy’s moeten mijn kudde schapen in de zomermaanden beschermen tegen eventuele aanvallen van wolven, honden of vossen”, vertelt herder Stijn Vandijck bij Radio2 in Vlaams-Brabant en Brussel.

Het gaat om Spaanse Mastiff honden die van nature uit een sterk bewakingsinstinct hebben. “Het ras is daar specifiek voor geschikt. Van kleins af aan wennen ze om bij schapen te zitten, waardoor ze zich lid voelen van de kudde”, zegt Stijn. “Het is een ras dat uit Spanje komt en daar lopen ze al eeuwen tussen de paarden, geiten, schapen en koeien.”

De puppy's zijn eigendom van Welkom Wolf, maar worden op mijn boerderij getraind: een win-win voor ons beiden

Stijn Vandijck, schapenboer uit Scherpenheuvel-Zichem

Dat Stijn de puppy’s gaat trainen, doet hij niet zomaar. “In 2016 heb ik als een van de eerste herders in België een wolf op bezoek gekregen, meerdere keren zelfs. Maar eigenlijk zijn loslopende honden een veel groter probleem dan wolven”, zegt Stijn. De eerste pups uit het Belgische kweekprogramma voor beschermings­honden worden nu in zijn stal getraind. “Ik ben in contact gekomen met Welkom Wolf en samen zijn we dit project gestart. De honden zijn dus eigendom van hen, maar worden op mijn boerderij getraind. Het is een win-winsituatie voor ons beiden.”

De puppy's zijn nu negen weken oud. "Het zijn al stevige puppy's, maar hebben nog wel wat training voor de boeg. Ze zullen eerst met een volwassen hond worden samengezet die hen dan verder gaat trainen", aldus Stijn.

Welkom Wolf
Welkom Wolf

Meest gelezen