©  Belga

Zeven everzwijnen geschoten bij drukjacht in Tongeren

Tongeren -

Dinsdagmorgen is tussen het centrum van Tongeren en Mal, in de omgeving van natuurgebied de Kevie, een stille drukjacht georganiseerd om de everzwijnpopulatie onder controle te krijgen. Er werden uiteindelijk zeven evers neergeschoten.

Omdat de schade voor natuur, landbouw en omgeving te groot dreigt te worden, is dinsdagvoormiddag in natuurgebied De Kevie een stille drukjacht georganiseerd. “Om de populatie opnieuw op een aanvaardbaar niveau te brengen, beslisten we samen met de wildbeheerseenheid Jekervallei, Natuurpunt, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en Bedrijfsgilde Tongeren om in te grijpen. Aan deze beslissing ging een heel traject vooraf: we hebben de situatie grondig geïnventariseerd en diverse preventieve maatregelen getroffen, zoals rasters langs landbouwpercelen en tuinen”, zegt milieuschepen Patrick Jans.

Het wild werd voorzichtig in beweging gebracht door 22 vrijwilligers, zogenaamde ‘trackers’ die door het gebied wandelden. De dieren werden niet opgejaagd of opgedreven door de rustige manier van tracken en de gerichte spreiding van de jagers, waardoor de verstoring tot een minimum werd herleid. In totaal werden 7 everzwijnen geschoten.

“Een evaluatie achteraf zal duidelijk maken of deze aanpak het aantal evers in evenwicht bracht en de wildschade deed afnemen. Tegelijk zullen de verschillende partners en de grondgebruikers in de omgeving samen onderzoeken hoe ze verder kunnen inzetten op preventieve maatregelen om schade te voorkomen”, besluit burgemeester Patrick Dewael. (diro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer