Fed-voorzitter Powell: “Centrale bank moet zich niet met klimaatbeleid moeien”

Het is niet de taak van de Federal Reserve, maar van verkozen beleidsmakers om klimaatproblemen aan te pakken, vindt Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De Fed neemt daarmee een veel behoudender klimaatstandpunt in dan de Europese Centrale Bank (ECB).

Waarom is dit belangrijk?

Door het toenemende belang van klimaatrisico's en -criteria in de financiële wereld, rijst de vraag in welke mate centrale banken zich actief moeten opstellen in dat domein.

In het nieuws: Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, nam in een toespraak bij de Zweedse centrale bank een duidelijk standpunt in: "Schoenmaker, blijf bij je leest". "Het beleid van een centrale bank hoort niet uit te waaieren naar domeinen die niet nauw aan haar mandaat verbonden zijn", zo verklaarde hij. "De Fed is geen klimaatbeleidsmaker."

De details: Natuurlijk moet de centrale bank als toezichthouder erover waken dat banken en andere financiële spelers een

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer