Hoe geraak je makkelijker aan 300 gram groenten per dag? Sandra Bekkari deelt 6 tips
Dag 5Iedereen weet dat 300 gram groenten per dag de aanbevolen hoeveelheid is, maar toch geraakt de gemiddelde Belg niet eens aan de helft. “Meer groenten eten is nochtans de belangrijkste stap in een gezonder eetpatroon”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari in dag 5 van de ‘Start Gezond’-challenge. Met 6 tips en 3 recepten helpt ze jou richting een lekker bord vol groenten.
1. Hoeveel groenten moet je per dag eten?
“We streven elke dag naar minstens 300 gram groenten. Dat is op zich niet zo veel, maar toch haalt de gemiddelde Belg de helft niet eens. Mijn tip? Spreid je groenteporties mooi over de dag. Eet ook bij je lunch al een flinke portie groenten, knabbel tussendoor wat rauwkost, drink een kop groentesoep tijdens het koken en kies voor een groenterijk avondmaal. Dan kom je vlotjes aan die 300 gram.”
2. Hoe ziet je bord eruit?
“Groenten zijn vandaag niet langer de garnituur, maar spelen de hoofdrol in je gerechten. In de Sana-methode is je bord minstens voor de helft gevuld met groenten. Een kwart van jouw Sana-bord is voorzien voor vezelrijke zetmeelproducten zoals aardappelen (in de schil), volkorenpasta, zilvervliesrijst of quinoa. Het andere kwartje vul je aan met een gezonde eiwitbron zoals vlees of vis. Of kies wat vaker voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten. En nog een tip: als je een minder actieve dag of een zittend beroep hebt, dan heb je minder koolhydraten nodig dan iemand die vrij actief is. Stem de hoeveelheid koolhydraten in je bord af op je fysieke activiteit.”
Door je bord bij de lunch en het avondmaal met meer dan de helft groenten te vullen, lever je je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.
3. Betekent meer groenten automatisch minder calorieën?
“Ons lichaam werkt volgens een energiebalans. Die is heel simpel: neem je meer calorieën op dan dat je er verbrandt, dan kom je bij. Verbrand je meer calorieën dan je opneemt, dan val je af. En toch hoef je in mijn keuken helemaal geen calorieën te gaan tellen. Waarom niet? Simpel: omdat je zo veel groenten eet. Van alle voedingsmiddelen bevatten groenten het allermeeste vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevatten ze ook het minste aantal calorieën. Vul jij je bord bij de lunch en het avondmaal al voor meer dan de helft met groenten, dan eet je sowieso een pak minder calorieën. En vooral: je levert je lichaam veel meer waardevolle voedingsstoffen aan.”
4. Ik lust niet graag groenten, hoe pak ik dat aan?
“Het is belangrijk dat je niet alleen genoeg groenten eet, maar ook voldoende geniét van je maaltijd. Maak er geen streng en sober strafkamp van. Is er een groentesoort die je echt niet lust, zet dan een andere op het menu. En smakeloos platgekookte broccoliroosjes? Die eet je ongetwijfeld met lange tanden. Maar wat dacht je van kleurrijke ovenschotels, gezellige stoofpotjes, knapperige groentefrietjes of een lekkere, groenterijke stoemp? Ik beloof je dat groenten echt onweerstaanbaar lekker kunnen zijn.”
5. Verstop groenten in de saus
“Wist je dat je groenten ook heel onopvallend kan verwerken in sauzen? Zo zit in mijn bloemkoolbechamel een volledige bloemkool verstopt. En dan bedoel ik: écht verstopt. Want als je het niet weet, heb je niets in de gaten. De groenterijke saus is zelfs zo subtiel van smaak, dat ze ondertussen in heel wat huishoudens de klassieke Vlaamse bechamelsaus van de troon wist te stoten.”
6. Stoemp met meer groenten dan aardappelen
“Geen enkel voedingsmiddel is verboden. Eet dus gerust aardappelen, volkoren pasta of andere complexe koolhydraten zoals volkoren brood, quinoa of zilvervliesrijst. Hou vooral rekening met je fysieke activiteit (minder beweging = minder koolhydraten). Ook in je stoemp krijgen groenten de hoofdrol: vul één derde aardappelen aan met twee derde groenten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?