Sommige bewoners dachten dat het geluid uit de riolen kwam. © Jan Van der Perre

Mysterieuze geluiden in Mariekerke… een jaar later: spuitstukjes in chauffageketel verhinderen verdere problemen

Mariekerke -

Precies een jaar geleden was er in een aantal straten van Mariekerke een mysterieus geluid te horen. Niemand wist toen waar het vandaan kwam. Ondertussen is het geluid even snel verdwenen als het kwam en ook de oorzaak is gekend.

Ward Bosmans

Sommige bewoners dachten dat het uit de riolen kwam, anderen dat het aan een nieuwe laadpaal voor elektrische wagens lag en nog anderen hadden het vermoeden dat het van een verwarmingsketel kwam. Nog andere vermoedens: een afschrikgeluid voor marters, een GSM-mast, een pomp en de wind die door ijzerdraad blaast.

Er kwam zelfs een geluids- en trillingsdeskundige aan te pas. Raph Pauwels uit Bornem kon, nadat hij het geluidsfragment hoorde, enkel vaststellen dat het een stabiel monotoon geluid was van rond de 440, 450 hertz. “Een synthetische toon die van een elektromechanisch toestel moet komen, maar het heeft geen zin om gissingen te doen. Je kunt beter met geluidsmeters op een aantal locaties aan de slag gaan, om zo de bron van het geluid te detecteren. Met eenvoudige apparatuur kruipt daar wel wat tijd in, met duurdere apparatuur kun je ook de geluidsintensiteit meten om sneller bij de bron te komen, maar die heb ik niet in huis”, vertelde hij een jaar geleden aan onze reporter.

Uiteindelijk werd er nog vrij snel een oorzaak gevonden. Een dag nadat het artikel in de krant stond was alles opgelost. Het mysterieuze geluid bleef afkomstig te zijn van een verwarmingsketel van een buurtbewoner.

Spuitstukjes

De man in kwestie wil liever anoniem blijven, maar de oorzaak was een verkeerd spuitstukje in de chauffageketel. Destijds werd er in onze regio omgeschakeld van aardgas dat afkomstig was uit Slochteren (Nederland) naar aardgas met een hogere calorische waarde. Bij oudere toestellen kan dat voor problemen zorgen als de spuitstukjes niet aangepast zijn. In Mariekerke zorgde dat dus voor een monotoon geluid telkens als de verwarmingsketel aansloeg. Het geluid kwam in de omgeving terecht via de schouw van het betreffende huis. Zodra een verwarmingsspecialist de spuitstukjes had vervangen, was het probleem dan ook opgelost. Eind goed, al goed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER