Schepen Koen Kennis bij het nieuwe infobord. © Joris Herregods

Infoborden vragen fietsers en steppers af te stappen bij drukte op Meir: “Maar we kunnen die regel niet afdwingen”

Antwerpen -

Op momenten dat het op de Meir erg druk is, zullen twee infoborden fietsers en steppers vragen om af te stappen en te voet verder te gaan. Dat moet de verkeersveiligheid en de winkelervaring van de voetgangers verbeteren.

Rebecca Van Remoortere

In de Leysstraat, dat is het verlengde van de Meir, en aan de Wapper staan voortaan twee opvallende infoborden. Die sporen de fietsers en steppers aan om af te stappen als het te druk is in de winkelstraat.

Een volgens eigen zeggen droom die in vervulling gaat voor schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We willen als stad al lang iets doen aan de onveilige situaties die fietsers en steppers in zo’n drukte teweegbrengen op de Meir. In Nederland is het in veel grote winkelstraten standaard verboden om tussen bepaalde uren te fietsen, maar die regel zagen we hier niet zitten. Als het rustig is, moet er wel gewoon voorzichtig gefietst kunnen worden.”

Daarom werkt de stad samen met het Antwerpse bedrijf CrowdScan. “Op de Meir zijn 45 sensoren geïnstalleerd. Die sturen radiogolven uit. Hoe meer mensen er zich in de straat bevinden, hoe harder die golven gaan verzwakken. Zo kunnen we de drukte live meten. Als er een grens wordt overschreden, schakelen we de infoborden in en volgt de boodschap om af te stappen”, zegt Ben Bellekens van CrowdScan.

De infoborden zijn een testcase en blijven zeker een maand staan, maar waarschijnlijk daarna voorgoed. Het systeem wordt later ook uitgerold in andere delen van de stad. “Bijvoorbeeld in de winkelbuurt Wilde Zee”, zegt schepen Kennis.

De borden vragen vooral goede wil van fietsers en steppers, want de regel om af te stappen bij drukte is niet afdwingbaar volgens de officiële wegcode. Kennis: “We hopen dat fietsers zelf de verantwoordelijkheid nemen om af te stappen of een andere route te kiezen bij drukte. Ze kunnen bijvoorbeeld langs de Lange Nieuwstraat fietsen, want daar start volgend jaar een heraanleg en komt een fietspad.”

Plichtbewust

De fietsers die we aanspreken op de Meir, vinden allemaal dat het moeilijk fietsen is tijdens heel drukke winkeldagen op de Meir. Roosmarijn Smits (57) fietst heel vaak naar haar werk op de Groenplaats via de Meir.

“Ik weet niet of veel volk gaat afstappen, maar ik ben heel plichtbewust dus ik ga dat zeker doen. Ik ben juriste en vind dat mensen soms wel regeltjes kunnen gebruiken. Het is gevaarlijk fietsen op de Meir als er veel volk aan het winkelen is, maar goeie alternatieven zijn er niet. De Lange Nieuwstraat is nu niet aangenaam om te fietsen. Eigenlijk vind ik de hele Antwerpse binnenstad nog altijd niet goed om te fietsen.”

Roosmarijn Smits. © Joris Herregods

Een gelijkaardig verhaal bij Annemiek Van Wegen (41) die vaak met haar twee kinderen op de Meir fietst. “Ik moet toegeven dat ik me ook kan ergeren aan fietsers als ik aan het wandelen ben hier. Maar als ik met de fiets ben, fiets ik zelf ook graag door. Eigenlijk maken de steps het vooral gevaarlijk en ik weet niet of jongeren zo snel gaan afstappen als ze die borden zien.”

Als we het voor de krant officieel vragen, zegt zowat iedereen dat ze zullen afstappen als de borden dat vragen. De toekomst moet uitwijzen of iedereen ook effectief zo gehoorzaam zal zijn.

Annemiek Van Wegen. © Joris Herregods.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER