IN BEELD. Vrienden van het Vredesmonument herdenken arrestatie van politiekorps door Duitse bezetter op Wim Saerensplein

Antwerpen -

Op 14 januari 1944 arresteerde de Gestapo een veertigtal agenten van het lokale politiekorps van Deurne. Zij werden afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts acht Deurnenaren keerden terug, vijfendertig lieten er het leven. 79 jaar na datum organiseerden ‘De Vrienden van het Vredesmonument’ een herdenkingsplechtigheid voor de agenten met de medewerking van het Antwerpse politiekorps.

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein, een plaats die vernoemd werd naar een van de slachtoffers, vormde het decor voor het herdenkingsmoment. Met de plechtigheid wilde het organisatiecomité eer betonen aan de omgekomen agenten en de zwarte bladzijde uit de Deurnese geschiedenis respectvol herdenken, precies 79 jaar na datum. 

Het politiekorps tekende present. © Patrick De Roo

Beeld vanop de herdenking. © Patrick De Roo

Het huidige Antwerpse politiekorps tekende present. Er ging ook aandacht uit naar jongeren. “Het Vredesmonument wil in het bijzonder kinderen en jongeren aanspreken en hen laten nadenken over het belang van vrede. Vrede is immers geen voldongen feit of verworven recht, maar vraagt om een voortdurende en actieve dialoog om oorlogen te vermijden”, klinkt het.

Ondanks het slechte weer lokte het herdenkingsmoment heel wat volk. © Patrick De Roo

(lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER