Donorkind (39) wint proces tegen arts die moeder bevruchtte met "verkeerd" zaad in Brugge

Een vroegere arts van het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge is volgens het hof van beroep schuldig aan een medische fout. Hij zou een vrouw met donorzaad hebben bevrucht, terwijl afgesproken was dat hij het zaad van haar man zou gebruiken.

“Eindelijk staat zwart op wit dat hij in de fout ging”, reageert het donorkind opgelucht. De man is intussen 39 jaar. Zijn ouders trokken in 1982 naar de arts in AZ Sint-Jan in Brugge om zich kunstmatig te laten insemineren met zaad van de echtgenoot. "Ik ben in 1983 geboren. Mijn ouders dachten al die tijd dat ik biologisch van hen beiden was."

Twijfels over "biologische" vader

Vier jaar geleden ontdekte hij het bedrog. De man meldde zich toen aan bij een internationale DNA-databank omdat hij twijfelde of zijn vader wel degelijk zijn biologische vader was. Die leek qua karakter en uiterlijk absoluut niet op hem. 

Tot zijn grote verbazing leverde zijn eigen DNA een match op met een andere man die later zijn biologische halfbroer bleek te zijn. "Na contact met hem, bleek dat hij een donorkind was, verwekt via anonieme donorinseminatie in hetzelfde ziekenhuis waar ook mijn ouders zijn behandeld. Dus kon het niet anders dan dat ik ook verwekt was met donorzaad."

Vijf halfbroers -en zussen

Toen het gesjoemel aan het licht kwam, stapte het donorkind naar de rechtbank. In eerste aanleg haalde hij het niet, maar nu in beroep wel. Volgens de rechtbank werd het zaad buiten het medeweten van de ouders omgewisseld of vermengd met donorzaad. “Dat kan enkel gebeurd zijn omdat de arts onzorgvuldig werkte”, besluit de rechtbank. 

Het donorkind kreeg een morele schadevergoeding van 2.500 euro. “Niet veel, maar eindelijk staat het zwart op wit vast dat de arts in de fout ging. Voor mij was het een schok om na al die jaren vast te stellen dat de vader die mij opvoedde, niet mijn biologische vader is. Ik heb intussen trouwens al vijf halfbroers en -zussen, allemaal van dezelfde donor."

Meest gelezen