KMI kondigt code oranje voor gladheid af in het hele land door ijsplekken: “Wees voorbereid”

Wie dinsdagochtend de weg op moet, rijdt maar beter voorzichtig. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen en fietspaden door de vorming van ijsplekken. In heel Vlaanderen is code oranje van kracht, al lijkt de situatie op de weg voorlopig wel mee te vallen.

Wim Verhaert

Het kan gevaarlijk glad worden, waarschuwt het Koninklijk Meteorologisch Instituut. In alle Vlaamse provincies geldt dinsdagochtend nog altijd code oranje voor gladheid. Door de regenval van maandag en de vriestemperaturen van afgelopen nacht is het in het hele land opletten geblazen voor ijsplekken. “Het gaat vriezen en de wegen zullen niet overal opgedroogd zijn na de vele regen van de voorbije dagen”, aldus weerman David Dehenauw maandag. “De gladheid kan het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken, wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op”, luidt het nog bij het KMI.

De strooidiensten rijden uit waar nodig, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. “Zeker na middernacht en dinsdag tijdens de ochtendspits kan de combinatie van een nat wegdek en temperaturen onder het vriespunt lokaal ijsplekken doen ontstaan”, zegt woordvoerster Katrien Kiekens.

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt dat plaatselijke winterse buien erg gladde wegen kunnen veroorzaken. “Hou voldoende afstand en matig je snelheid.”

Dinsdagochtend rond 7.30 uur stond er ruim 170 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. “Dat is druk, maar niet veel drukker dan anders”, aldus woordvoerder Peter Bruyninckx. “Voorlopig kregen we geen meldingen binnen van zware ongevallen of grote probleempunten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ongevallen

Maandagavond meldde het Verkeerscentrum al een tiental ongevallen. Op de E19 liep het mis ter hoogte van Rumst en Herent, op de binnenring rond Brussel ter hoogte van Groot-Bijgaarden en op de buitenring ter hoogte van Grimbergen en de Vierarmentunnel. Die was een tijdlang volledig afgesloten. Daarnaast gebeurden ongevallen op de R1 net voor de Kennedytunnel, op de E313 ter hoogte van Lummen, de A12 bij Ekeren, de E314 ter hoogte van Herent en de E40 aan Ternat.

Weerbericht

Dinsdag begint met brede opklaringen ten noorden van Samber en Maas. In het zuiden hangt er veel lage bewolking. Daar blijft het de rest van de dag zwaarbewolkt. In de meeste streken blijft het droog. Enkel in het uiterste zuiden kan er wat lichte sneeuw vallen. De maxima schommelen tussen -3 graden in de Hoge Ardennen en 3 graden in het westen en het centrum van het land. De wind waait zwak.

In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het droog. Plaatselijk kan er nevel of aanvriezende mist voorkomen. Het gaat overal vriezen. De minima schommelen tussen -2 graden aan de kust en -10 graden in de Ardennen.

Woensdagochtend blijft de kans op aanvriezende mistbanken bestaan. In de loop van de dag wordt het wisselend bewolkt, met hier en daar brede opklaringen. Het blijft overwegend droog. Een winterse bui is echter niet uitgesloten, vooral ’s avonds en ’s nachts aan zee en in het noorden van het land. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen, 3 graden in het centrum van het land en 5 graden aan zee.

Donderdag is een wisselend bewolkte tot zwaarbewolkte dag. Het kan gaan regenen, vooral in de noordelijke landshelft. In de Ardennen neemt de neerslag de vorm aan van sneeuw. De maxima schommelen tussen 1 graad in de Hoge Ardennen en 5 graden aan zee.

Waarschuwing: gevaar op CO-intoxicatie

Het KMI wijst nog op de ongunstige voorwaarden voor het gebruik van waterverwarmingstoestellen en vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. Het vraagt om zeer voorzichtig te zijn bij symptomen als hoofdpijn en braakneigingen: dergelijke symptomen kunnen immers het gevolg zijn van een CO-intoxicatie.

(Lees verder onder de grafiek)

©  Meteo.be

Nog twee rivieren in Wallonië in alarmfase

In Wallonië is voor de Basse Semois en de Vierre dinsdagochtend nog de alarmfase voor overstromingen van kracht. Dat blijkt uit gegevens van de Waalse overheidsdienst SPW. Door de neerslag van de voorbije dagen zijn de peilen en afvoeren op een aantal waterwegen nog steeds verhoogd. Dinsdag wordt geen neerslag verwacht, en ook de komende dagen lijkt het overwegend droog te blijven. Daardoor zullen de peilen en afvoeren, na het bereiken van hun piek, beginnen te dalen, zo meldt Waterinfo.be.

In het IJzerbekken is de waakdrempel nog overschreden in Haringe, Roesbrugge en Lo-Fintele. Op het westelijk pand van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort zijn de waakdrempels nog overschreden. Op de Moervaart in Sinaai werd de waakdrempel overschreden. Het waterpeil is dalend. Op de Tijdurme in Lokeren schommelt het waterpeil op en neer door de pompwerking, met tijdelijke overschrijdingen van de (pre)waakdrempel. Op de Leie en Bovenschelde werd de piekafvoer bereikt en zullen afvoeren en waterpeilen verder dalen. Op de Dender in Pollare werd de prewaakdrempel overschreden.

De piekafvoer in Overboelare werd maandagavond bereikt en de afvoer en waterpeilen zijn dalend. In het bekken van de Demer is de piekafvoer nog niet bereikt. Dit zal in de loop van de dag gebeuren. Hier worden echter geen drempeloverschrijdingen verwacht. Op de Maas in Sint-Pieter bleef het debiet onder de prewaakdrempel en lijkt het piekdebiet bereikt. Op de Ringvaart in Evergem werd de prewaakdrempel overschreden. Op de Zeeschelde in Melle komt het peil bij hoogwater in de buurt van of hoger dan het peil van de Ringvaart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer