Antwerpse directrice waarschuwt minister Weyts: "Meer kinderen in kansarmoede als je ouders straft die geen Nederlands spreken"

Ouders kindergeld afnemen als ze thuis te weinig Nederlands spreken, is geen goed idee volgens de Antwerpse schooldirectrice Stella Oelbrandt. Ze reageert daarmee op uitspraken van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) nadat bleek dat 29 procent van de Antwerpse kleuters niet voldoende Nederlands spreekt om succesvol aan het eerste leerjaar te beginnen. "Veel nieuwkomers hebben nu al moeite om de schoolrekening te betalen", zegt ze op Radio 2 Antwerpen.

In Antwerpen heeft 29 procent van de kleuters een taalachterstand, dubbel zo veel als het Vlaamse gemiddelde. Dat bleek uit de recente KOALA-testen van Vlaanderen. Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) oppert daarom het idee om ook na te denken over repressieve maatregelen zoals het snoeien in premies en het groeipakket als ouders thuis te weinig Nederlands spreken. Vanuit de Antwerpse basisscholen komen er serieuze bedenkingen op die aanpak.

Kinderen in kansarmoede duwen

"Dat is wel erg kort door de bocht van onze minister", waarschuwt Stella Oelbrandt, directrice van basisschool De Mozaïek in Deurne op Radio 2. "We merken dat nieuwkomers het nu vaak al moeilijk hebben met het betalen van schoolrekeningen. Als je die groep financieel gaat straffen, ontneem je de kinderen kansen en zal de kansarmoede toenemen."

In basisschool De Mozaiëk in Deurne zitten kinderen van 22 nationaliteiten. "Uiteraard zijn er mensen die minder gewillig zijn, maar we merken dat de meeste ouders wél moeite doet om Nederlands te leren. Ze sturen hun kinderen vaak net iets te verkouden naar school zodat ze zelf zeker naar hun les Nederlands kunnen gaan. Die groep ga je straffen met de voorgestelde maatregelen van Weyts", aldus Oelbrandt. "Een nieuwe taal leren als volwassene gaat trouwens niet op één, twee, drie. Zeker niet als je nog veel papieren in orde moet brengen om je leven in een nieuw land te starten."

Oelbrandt vindt de focus van Weyts op Nederlands als thuistaal bovendien erg dubbel. "Als ouders de taal nog niet helemaal machtig zijn, of een foute uitspraak hebben, doe je misschien meer kwaad dan goed. Wij werken daarom met QR-codes om ervoor te zorgen dat ouders de juiste uitspraak kunnen horen van woorden waar de kinderen mee bezig zijn. We organiseren ook koffiemomenten waarin we ouders bij de schoolwerking betrekken en het belang van Nederlands benadrukken."

Meest gelezen