Een beeld uit Yarmouk, in Syrië, waar de aangehouden man zou hebben gewerkt.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Vermoedelijke veiligheidschef IS aangehouden in Nederland

In Nederland is een 37-jarige Syrische man aangehouden, die een hoge functie zou hebben bekleed binnen de veiligheidsdienst van terreurgroep IS. "Vanuit die positie heeft hij ook bijgedragen aan de oorlogsmisdaden die IS heeft begaan in Syrië", zegt het Nederlandse Openbaar Ministerie. Vrijdag moet de man voor de onderzoeksrechter verschijnen.

De man, van wie de identiteit niet bekend is, vroeg in 2019 asiel aan in Nederland. Hij woonde in de gemeente Arkel in Zuid-Holland, daar is hij ook aangehouden. Van 2015 tot 2018 zou hij een "managerfunctie" hebben uitgevoerd binnen de veiligheidsdienst van IS tijdens de burgeroorlog in Syrië. Tijdens de twee jaar daarvoor zou hij hetzelfde werk hebben gedaan voor terreurgroep Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaeda. 

In zijn functie zou de man onder andere verantwoordelijk zijn geweest voor het oppakken van mensen, zegt het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hij was iemand die het beleid mee uittekende en zat dus mee achter het doelbewust plegen van oorlogsmisdrijven, klinkt het ook. 

De veiligheidsdienst van IS had meerdere leidinggevenden, deze man zou zowel bij IS als Jabhat al-Nusra verantwoordelijk zijn geweest voor de regio in en rond Jarmuk. Dat is een voorstad ten zuiden van Damascus, waar een groot Palestijns vluchtelingenkamp is.

De man wordt beschuldigd van feiten tussen 2015 en 2018, er zijn geen aanwijzingen voor strafbare feiten in of vanuit Nederland, zegt het Openbaar Ministerie ook. Vrijdag moet de man voor een onderzoeksrechter verschijnen.

Meest gelezen