Welk effect heeft klimaatverandering op perenteelt? UHasselt onderzoekt het in koepels in Maasmechelen

In 6 koepels van de Ecotron van de UHasselt in Maasmechelen zullen wetenschappers de volgende 3 jaren onderzoek voeren naar de impact van de klimaatverandering op de perenteelt in onze regio. In de helft van de koepels wordt het klimaat van nu nagebootst, en in de andere het klimaat van 2040. 

In Maasmechelen zijn vanmorgen 12 perenbomen in 6 klimaatkoepels van de Ecotron van de UHasselt geplaatst. Wetenschappers willen de komende 3 jaar nagaan wat de impact is van de klimaatverandering op de perenteelt in onze regio. Voor dat onderzoek werkt de UHasselt samen met het Proefcentrum Fruit en het Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten.

Videospeler inladen...

Kwaliteit van conferenceperen in 2040

"In Ecotron kunnen we in afgesloten, doorzichtige koepels verschillende omstandigheden van de klimaatverandering simuleren", zegt Nadia Soudzilovskaia, professor Milieubiologie en hoofd van het onderzoekscentrum Ecotron. "In 3 koepels bootsen we het klimaat na van 2040 en in de andere 3 koepels bootsen we het huidige klimaat na. Daarbij gaan we de kwaliteit van fruit in deze verschillende omstandigheden vergelijken."

Nadia Soudzilovskaia

"De klimaatmodellen waar we ons op baseren voor de simulaties, zijn de modellen die gebruikt worden bij de klimaatconferenties", vult  Ann Schenk, projectleider van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten aan. "De temperatuur wordt verhoogd, de vochtigheid wordt aangepast en er zijn andere windsnelheden: alles wordt aangepast aan het klimaat van 2040." In dat scenario wordt er vanuit gegaan dat het gemiddeld 2 tot 3 graden warmer zal zijn en dat de CO2-uitstoot in de lucht niet is afgenomen.

Ann Schenk

Gevolgen voor teelt en bewaring

"We gaan ervan uit dat perenbomen goed bestand zijn tegen de klimaatopwarming en dat warmere temperaturen juist positievere effecten zouden kunnen hebben op het fruit", zegt Soudzilovskaia. "Maar daar zijn we natuurlijk niet zeker van. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat we onverwachte perenziektes ontdekken." Ook op microscopisch vlak zullen de wetenschappers de bodemsamenstelling analyseren. Welke schimmels groeien er, welke ziektes kunnen optreden en hoe reageren de celculturen in de bodem?

"Voor de bewaring betekent het bijvoorbeeld dat we nagaan of de plukdatum gaat veranderen, of er bewaarziekten gaan optreden en of we de bewaartijd moeten herzien", vult Schenk aan. "Moeten de omstandigheden van de bewaring worden aangepast? Zullen we de zuurstofconcentratie in de koelcellen en de bewaartemperatuur moeten aanpassen?"

Top 3 van wereldexport

De perenbomen die gebruikt worden voor het onderzoek zijn uit de Haspengouwse grond gehaald. Het Proefcentrum Fruit (PC Fruit) vindt het belangrijk om na te gaan of het nog zinvol is om nieuwe perenbomen aan te planten. 

“België zit jaarlijks in de top 3 wat betreft de export van peren in de wereld, zeker als het gaat om ons hoofdras Conference", zegt Inge Moors, Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en voorzitter van PC Fruit. "52 procent van de Conference wordt in Limburg geteeld. Investeren om na te gaan hoe de toekomst eruit moet zien, is dus erg belangrijk. Zo kunnen we telers nog beter voorbereiden op de toekomst, zodat deze teelt het huidige succes kan verderzetten."

Over 2 jaar worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht.

Meest gelezen