James Arthur Photography

Ziekteverzuim bij leerkrachten het hoogst in Limburg, Genk is koploper 

Het gemiddeld aantal ziektedagen bij leerkrachten is het hoogst in Limburg, met Genk als koploper zowel in het basis- als in het secundair onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Dat het ziekteverzuim bij leerkrachten in Limburg boven de rest van Vlaanderen uitsteekt, heeft onder meer te maken met de diversiteit in veel Limburgse gemeenten. 

In Limburg valt veel meer onderwijzend personeel ziek uit dan in andere provincies. Dat staat in het jaarlijkse rapport over het ziekteverzuim in het onderwijs. Opvallend is ook dat er meer zieken zijn bij vrouwelijke leerkrachten, leerkrachten ouder dan 55 en bij directies. 

Leerkrachten zijn overvraagd

"Het hoge ziekteverzuim van leerkrachten in Limburg kan gelinkt worden aan de grote diversiteit bij de leerlingen in sommige Limburgse gemeenten zoals Genk", zegt Yves Vannijlen van ACOD onderwijs Limburg. "Dat vraagt een grotere inspanning van de leerkrachten want zij moeten daardoor meer differentiëren. 

"We zien ook dat veel jongeren in Genk uitstromen zonder diploma", gaat Vannijlen verder. "Leerkrachten moeten dus meer moeite doen om leerlingen te doen slagen en dat vraagt van hen een zeer grote inspanning."

"En ten derde is er het inclusief onderwijs", zegt Vannijlen nog. "Iedereen zou in het reguliere onderwijs terecht moeten kunnen maar wat dat van de leerkracht vraagt, daar wordt geen rekening mee gehouden."

Mogelijke oplossingen?

"Er moeten meer helpende handen komen in de klas", zegt Vannijlen. "Daar moet de minister zo snel mogelijk budget voor uittrekken. Leerkrachten hebben ook gestudeerd om les te geven. Dan is het dat wat ze moeten doen. Administratieve taken moeten door anderen worden gedaan. En er moet budget komen om leerkrachten een opleiding te geven zodat ze beter kunnen omgaan met diversiteit in de klas en met inclusief onderwijs."

"De minister is al sinds 2021 een plan aan het uitwerken om de toestand in het onderwijs te verbeteren maar daar komt precies weinig van terecht", zegt Vannijlen nog. "Er zijn altijd maar minder en minder leerkrachten. Als iemand uitvalt, nemen collega's die klas ook nog over. Zo raken ook zij overwerkt en vallen op hun beurt ook ziek uit. Zo komen we natuurlijk in een vicieuze cirkel terecht en dat kan niet de bedoeling zijn", besluit Vannijlen. 

Meest gelezen