© ATV

Sociale onrust bij Agfa-Gevaert houdt aan: vakbonden stappen boos op na overleg

Het overleg tussen de vakbonden en directie bij het beeldvormings- en informaticabedrijf Agfa-Gevaert in Mortsel heeft donderdag drie uur geduurd, maar niets opgeleverd. De vakbonden weigeren nu elk verder sociaal overleg met de directie, waardoor beslissingen over allerlei zaken in de nabije toekomst kunnen worden geblokkeerd.

Christof Willocx

LEES OOK. Grote spanningen bij Agfa-Gevaert: vakbonden zijn eindeloze besparingen beu

Agfa-Gevaert zit al vele jaren in een besparingsmodus. Het aantal werknemers wereldwijd is in tien jaar tijd meer dan gehalveerd. De vakbonden zijn die besparingen beu, en hebben daarom donderdag in spoedoverleg samengezeten met CEO Patrick Juéry. “We hebben drie uur samengezeten, maar dat heeft niets opgeleverd”, zegt Bruno Verlaeckt, secretaris van de socialistische vakbond ABVV.

“Het vertrouwen van het personeel in de directie is volledig zoek. De vakbonden hadden met de personeelsdienst bijvoorbeeld een akkoord gesloten om de indexering van het loon van de kaderleden begin dit jaar nog te laten doorgaan, maar de CEO heeft dat verworpen. Kaderleden komen nu in een ander indexsysteem terecht, waardoor ze meer dan een jaar geen aanpassing aan de index krijgen.”

De directie zegt dat het systeem van indexering voor de werknemers van Agfa-Gevaert gewoon gelijk wordt getrokken. Tot hiertoe kregen de kaderleden elke keer een opslag van 2%, als de index ook met 2% was gestegen. Nu zou die indexaanpassing, net als voor de andere personeelsleden, slechts één keer per jaar worden doorgevoerd.

Bruno Verlaeckt© Kris Van Exel

Ontwikkeling van nieuwe printer stopgezet

Een andere reden voor onvrede bij Agfa-Gevaert is dat de ontwikkeling van een nieuwe versie van een zogenaamde ‘monomed’-printer, die in de medische sector wordt gebruikt, in Mortsel is stilgelegd. “Dat is een groot probleem, want de film voor die printer wordt ook in Mortsel geproduceerd”, zegt Bruno Verlaeckt. “Als de huidige versies van onze ‘monomed’-printers verouderd zijn, zullen klanten in de medische sector dus moeten overschakelen op nieuwe printers van onze concurrenten. En dan zullen ze ook de film die we nu in Mortsel voor die printers produceren, niet meer moeten hebben.”

De directie zegt dat de markt voor printers aan het slabakken is, waardoor de investering nu niet de belangrijkste focus is.

Vakbond schort overleg op

Maar de vakbonden nemen geen genoegen met die uitleg. “We gaan dit gesprek nu grondig laten bezinken”, zegt Bruno Verlaeckt. “Het sociaal overleg is nu opgeschort. Wij gaan niet meer met de directie spreken. Dat betekent dat dossiers waarvoor de directie ons akkoord nodig heeft, noodgedwongen zullen blijven liggen. Ik geef een voorbeeld: stel dat iemand met SWT (het vroegere brugpensioen, red.) gaat en dat de directie een afwijking van de vervangingsplicht vraagt, dan zullen wij die afwijking niet toestaan.”

De vakbonden blijven ook bij hun oproep om de nieuwjaarstoespraak van CEO Pascal Juéry volgende week donderdag te boycotten. Ze roepen het personeel op om er niet naartoe te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER