New Zealand Herald

"Een unieke combinatie van efficiënt, empathisch en authentiek": waarom resoneert Jacinda Ardern ook zo bij ons?

De premier van een land op zo'n 19.000 km hier vandaan, met amper 5 miljoen inwoners heeft ontslag genomen. Het klinkt onbenullig, maar in het geval van Jacinda Ardern in Nieuw-Zeeland werd het wereldnieuws. "Ardern is erg authentiek, empathisch en warm. Dat brengt haar erg dichtbij", vertelt politicologe Karen Celis in "Laat". "Dit is een groot politiek talent".

Jacinda Ardern is sinds oktober 2017 de eerste minister van Nieuw-Zeeland. Ze was toen 37 jaar en dat maakte van haar de jongste vrouwelijke regeringsleider van de wereld. In 2020 werd ze herverkozen met een historische absolute meerderheid. Nu kondigt ze haar ontslag aan. Maar waarom raakt dat ook bij ons zo'n gevoelige snaar?

"Ardern is een geweldig unieke combinatie van enerzijds heel efficiënt, daadkrachtig beleid, kort op de bal, gecombineerd met dat empathisch, ethisch leiderschap", zegt Karen Celis. Zij is hoogleraar politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. 

Groot politiek talent

Wie schrijfsels over Jacinda Ardern opzoekt op het internet komt inderdaad woorden tegen als warm, empathisch, daadkrachtig en authentiek. Bovendien wordt haar communicatiestijl door velen geprezen. "Die is heel warm, heel goed", voegt Celis toe. 

Ik denk dat dit een groot politiek talent is

Karen Celis, politicologe Vrije Universiteit Brussel

"Het is natuurlijk iemand die net als elke andere politicus of politica een team rond zich heeft met mensen die bijsturen. Maar ik denk wel dat dit een groot politiek talent is", zegt Celis. Dat bleek  volgens haar ook uit de manier waarop ze afscheid nam. "Dat ostentatief niet vastklampen aan de macht is erg indrukwekkend."

BEKIJK - "Ze benadrukt wat een mooie job het is, maar ook dat je er heel wat voor in huis moet hebben": Karen Celis (VUB) over hoe Ardern haar vertrek aankondigt

Videospeler inladen...

Ardern kan wereldwijd op heel wat applaus rekenen, van links en van rechts. In eigen land noemen Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en Federaal minister Caroline Gennez (Vooruit) haar een rolmodel en een inspiratie.

BEKIJK - Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) over Jacinda Ardern

Videospeler inladen...

Authentiek

Celis treedt minister Gennez bij in haar omschrijving van Ardern: Een groot deel van haar charme ligt in haar authenticiteit. "Dat is wat de burger wil. What you see is what you get. Die warmte en nederigheid". "Ze neemt ontslag omdat 'haar tank leeg is', dat is hoe u of ik dat ook zouden beschrijven", zegt Celis. "Ze is iemand van ons, ze straalt nabijheid en herkenbaarheid uit." Maar daarbovenop is ze iemand die wil werken voor de burgers, zegt Celis. En dat slaat aan.

Een jonge mama aan de macht

Jacinda Ardern werd als jongste ooit premier van Nieuw-Zeeland, is een vrouw en beviel tijdens haar ambtstermijn van een dochter. Die zaken zorgen er ook voor dat ze in de spotlight is komen te staan. "Maar wanneer je in de spotlight staat, moet je het nog kunnen waarmaken", zegt Celis. 

"En dat heeft ze gedaan", gaat ze verder. "Zowel op vlak van beleid als op vlak van dat authentieke, van persoonlijkheid die de harten van de mensen kan winnen. Dat hebben we echt nodig vandaag in de politiek."

Kiezer in de steek laten of anderen laten schitteren?

Ardern stopt ten laatste op 7 februari als premier. Maar in oktober zijn er nieuwe verkiezingen in Nieuw-Zeeland. Laat ze dan de kiezer in de steek door nu te vertrekken? Uit peilingen blijkt dat ze het steeds minder goed doet. "Zij heeft die peilingen tot op recordhoogte geduwd", duidt Celis, "dus het is normaal dat die nu wat terugvallen". 

Videospeler inladen...

"Het blijft politiek dus strategieën en overwegingen zullen nooit ver weg zijn. Wanneer ze zegt dat de tank leeg is, is dat misschien wel omdat ze weet dat er heel wat moeilijke zaken eraan komen. Misschien zegt ze dat ze daar de energie niet meer voor heeft, en dat het nu aan andere mensen is om te schitteren", besluit Celis. 

BEKIJK - Het volledige gesprek met Karen Celis (VUB) in VRT NWS Laat

Videospeler inladen...

Meest gelezen