Archieffoto haven van Gdánsk.
© Jaap Arriens

Poolse kustwacht vist drie mysterieuze duikers uit Oostzee in de buurt van belangrijke energie-infrastructuur

Polen is in de ban van drie mysterieuze duikers die vorig weekend in het midden van de nacht uit de Oostzee – en in de buurt van een olieterminal – zijn gevist. Het drietal beweerde van Spaanse afkomst te zijn, op zoek naar barnsteen. De Poolse autoriteiten stellen zich vragen bij die verklaring, maar de mannen zijn intussen met de noorderzon verdwenen. 

Zaterdagnacht, 2 uur: de kustwacht van de Poolse Maritime Search and Rescue Service SAR krijgt een oproep over een boot in moeilijkheden. “Het was op dat moment bar slecht weer, met harde wind en een hoge zee”, getuigt woordvoerder Rafal Goeck aan de Amerikaanse nieuwssite CBS News. “Buiten was het 6 graden, de zeetemperatuur bedroeg 2 graden. In mijn 12-jarige carrière had ik nog nooit eerder gezien hoe iemand in zulke omstandigheden gaat duiken.”

Toch treft de reddingsdienst zo’n 5.5 kilometer voor de kust van Gdańsk een gestrande plezierboot van om en bij de 4 meter lang aan. Aan boord zijn drie duikers die naar eigen zeggen al urenlang hadden geprobeerd om hun boot weer aan de praat te krijgen. Niet alleen zijn de drie mannen onbevoegd om dat type boot te besturen, ze hebben ook geen toestemming om er te duiken.

Onderwaterscooter

Het trio beweert van Spaanse afkomst te zijn, en op zoek te zijn naar barnsteen. Een verklaring waar achteraf heel wat vraagtekens bij worden gezet. Volgens Poolse media had slechts één persoon daadwerkelijk een Spaanse identiteitskaart op zak. 

Collega-duikers stellen zich ook vragen bij de onderwaterscooter die het drietal bij zich had. Zo’n scooter wordt gebruikt om sneller door het water te bewegen, maar tilt daarbij wel puin van de bodem op. Niet ideaal dus wanneer je naar barnsteen op zoek bent.

De agenten zien geen graten in het voorval, en laten de drie mannen zonder verder verhoor vrij. Intussen zijn ze nergens meer te bespeuren. Hun telefoonnummers blijken niet te kloppen.

Zorgwekkend

Poolse autoriteiten maken zich – de sabotage van de Nordstream 1-gasleiding indachtig – vooral zorgen over de vindplaats van de duikers. Ze bevonden zich namelijk niet ver van de Naftoport-faciliteit nabij de haven van Gdańsk, een olieterminal en belangrijke energie-infrastructuur voor het land. 

Gdańsk bevindt zich ook amper 120 kilometer van Kaliningrad, een stuk Russisch grondgebied dat ingeklemd ligt tussen Polen en Litouwen. 

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft intussen verklaard dat verschillende olie- en gasinstallaties in het land onder strenger toezicht worden geplaatst. Er is een officieel onderzoek geopend naar het voorval.

Meest gelezen