N-VA zet twee leden aan de deur die tweetalige partij willen oprichten in Voeren

De N-VA schrapt het lidmaatschap van Rik Tomsin en Guy Born, twee van de zes mensen die een nieuwe tweetalige partij in Voeren willen oprichten. Enkele dagen geleden kwam het verrassende nieuws dat zes Voerenaars, onder hen zowel Waalse als Vlaamse gemeenteraadsleden, met een derde partij in Voeren willen starten, Het Voerens Alternatief. 

Verrassend nieuws afgelopen week in de Voerense politiek: het is mogelijk dat voor het eerst in 46 jaar een derde partij deelneemt aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Tot nu toe stonden altijd het Vlaamse Voerbelangen en het Waalse Retour aux libertés tegenover elkaar. Nu is een groepje Voerenaars gestart met Het Voerens Alternatief. Dat neemt als partij wel alleen maar deel aan de verkiezingen als het voldoende steun van de inwoners krijgt

Bij de initiatiefnemers zitten zowel Vlaamse als Waalse gemeenteraadsleden, en twee van hen waren tot nu dus ook lid van N-VA. Maar Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over de plannen: "De Vlamingen hebben gevochten voor Voeren. Met Voerbelangen is Voeren in goede Vlaamse handen. Laten we dat vooral zo houden." 

N-VA schrapt nu het lidmaatschap van Rik Tomsin en Guy Born. Vermits N-VA-leden alleen kunnen kandideren op kieslijsten die door de partij erkend worden, zoals Voerbelangen, sluiten de twee zich buiten de partij en wordt hun lidmaatschap geschrapt, zo klinkt het.

Meest gelezen