© ISOPIX

AUSTRALIAN OPEN. Elise Mertens naar achtste finales dubbelspel, nummer 1 bij de vrouwen vliegt eruit

Elise Mertens heeft zich zondag voor de achtste finales van het dubbelspel geplaatst op het Australian Open. Samen met de Australische Storm Hunter nam de 27-jarige Limburgse in de tweede ronde in 1 uur en 12 minuten met twee keer 6-3 de maat van de Hongaarse Timea Baboc en de Française Kristina Mladenovic.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Mertens en Hunter, de nummers vijf en twaalf op de WTA-dubbelranking, vormen het vierde reekshoofd op het hardcourt in Melbourne. Om een plaats in de kwartfinales nemen ze het op tegen Viktorija Golubic en Monica Niculescu. Dat Zwitserse-Roemeense duo schakelde vrijdag Greet Minnen en de Hongaarse Anna Bondar met 6-4 en 6-1 uit.

Mertens kan het Australian Open een tweede keer winnen. In 2021 deed ze dat met de Wit-Russische Aryna Sabalenka, die haar zaterdag in de derde ronde van het enkelspel met 6-2 en 6-3 uitschakelde. Met Sabalenka won ze in 2019 ook het US Open. Aan de zijde van de Taiwanese Hsieh Su-Wei bracht Mertens in 2021 Wimbledon op haar palmares.

Van Uytvanck met Oekraïense naar achtste finales

Samen met de Oekraïense Anhelina Kalinina heeft Alison Van Uytvanck zich zondag in Melbourne voor de achtste finales van het dubbelspel geplaatst op het Australian Open. In de tweede ronde gingen de Kazachse Anna Danilina en de Indiase Sania Mirza, die het achtste reekshoofd vormden, in 2 uur en 1 minuut met 4-6, 6-4 en 2-6 voor de bijl.

De Taiwanese Chan Hao-Ching en de Chinese Yang Zhaoxuan, die de Spaanse Cristina Bucsa en de Japanse Makoto Ninomiya met 6-3 en 6-3 uitschakelden, worden de volgende tegenstanders voor Van Uytvanck en Kalinina.

© EPA-EFE

‘s Werelds nummer één Iga Swiatek is zondag in de achtste finale op het Australian Open uitgeschakeld door de Kazachse Elena Rybakina (WTA 25). In 1 uur en 29 minuten werd het twee keer 6-4.

In de kwartfinale neemt Rybakina het op tegen de Letse Jelena Ostapenko (WTA 17). Die was met 7-5 en 6-3 te sterk voor de Amerikaanse Coco Gauff (WTA 7).

De 21-jarige Swiatek won vorig seizoen Roland Garros en de US Open en leek in Melbourne dé favoriete voor de titel, maar ze botste op Elena Rybakina. De 23-jarige Kazachse met Russische roots pakte vorig jaar onverwacht de titel op Wimbledon en was in Melbourne nog niet verder geraakt dan de derde ronde. Tegen Swiatek klaarde ze de klus in anderhalf uur.

“Ik heb vandaag heel goed opgeslagen. Op de belangrijke momenten speelde ik erg goed en dat heeft het verschil gemaakt”, reageerde Rybakina, die om een plaats in de halve finales speelt tegen Jelena Ostapenko. De 25-jarige Letse, in 2017 winnares van Roland Garros, zet de Amerikaanse tiener Coco Gauff opzij. Ook voor Ostapenko is het haar eerste kwartfinale in Australië.

Korda bereikt voor het eerst kwartfinales van grandslam

De Amerikaan Sebastian Korda (ATP 31) heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. Het is de eerste keer dat hij de laatste acht bereikt op een grandslamtoernooi.

De 22-jarige Korda, wiens vader Petr Korda in 1998 de Australian Open won, versloeg in de vierde ronde de Pool Hubert Hurkacz (ATP 11) in vijf sets. Het werd 3-6, 6-3, 6-2, 1-6 en 7-6 (10/7).

In de kwartfinales staat Korda, het 29e reekshoofd, tegenover de Rus Karen Khachanov (ATP 20). Die schakelde de Japanner Yoshihito Nishioka (ATP 31) uit met 6-0, 6-0 en 7-6 (7/4).

Ook voor de 26-jarige Khachanov is het zijn eerste kwartfinale op de Australian Open. De Rus was eind vorig seizoen halvefinalist op de US Open en haalde al de laatste acht op Roland Garros (in 2019) en Wimbledon (in 2021).

© AFP

Pegula zit voor derde jaar op rij in kwartfinales

De Amerikaanse Jessica Pegula (WTA 3) heeft zich zondag voor het derde opeenvolgende jaar gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Australian Open.

Het derde reekshoofd versloeg in de vierde ronde de Tsjechische Barbora Krejcikova (WTA 23), in 2021 winnares van Roland Garros, met 7-5 en 6-2.

Om voor het eerst in haar carrière door te stoten naar de laatste vier op een grandslamtoernooi, moet de 28-jarige Pegula voorbij de Wit-Russische Victoria Azarenka. Zij haalde het met 4-6, 6-1 en 6-4 van de Chinese Lin Zhu.

Lehecka verrast Félix Auger-Aliassime

Jiri Lehecka (ATP 71) blijft verrassen op de Australian Open in Melbourne. Zondag won de 21-jarige Tsjech in de vierde ronde van de Canadees Félix Auger-Aliassime (ATP 7) en kwalificeerde zich zo voor de kwartfinales.

Lehecka had tot voor dit toernooi nog nooit een wedstrijd gewonnen op een grandslam maar tegen zesde reekshoofd Auger-Aliassime behaalde hij al zijn vierde zege op rij. Het werd 4-6, 6-3, 7-6 (7/2) en 7-6 (7/3).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 22-jarige Auger-Aliassime haalde vorig jaar de kwartfinales op de Australian Open en Wimbledon, nadat hij eind 2021 al halvefinalist werd op de US Open.

Tsitsipas stoot door naar kwartfinales

De Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 4) heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. Hij versloeg in de vierde ronde de Italiaan Jannik Sinner (ATP 16) in vijf sets. Na vier uur tennis stond de 6-4, 6-4, 3-6, 4-6 en 6-3 eindstand op het scorebord van de Rod Laver Arena.

Het duel was een heruitgave van de kwartfinale van vorig jaar. Ook toen won Tsitsipas (6-3, 6-4, 6-2).

Om door te stoten naar de halve finales, moet de 24-jarige Tsitsipas voorbij de 21-jarige Tsjechische toernooiverrassing Jiri Lehecka (ATP 71). Die schakelde de Canadees Félix Auger-Aliassime (ATP 7) uit. Het wordt hun tweede ontmoeting. Vorig jaar klopte Tsitsipas Lehecka op het toernooi van Rotterdam.

De Griek staat voor de zesde keer op de tabel in Melbourne en haalde er al drie keer de halve finales, in 2019, 2021 en 2022. Een keer bereikte Tsitsipas de finale van een grandslam, in 2021 op Roland Garros tegen Novak Djokovic, maar een titel kon hij nog niet winnen.

Jannik Sinner, 21, haalde vorig jaar op drie van de vier grandslams (Australian Open, Wimbledon, US Open) de kwartfinales maar stootte nog nooit door naar de laatste vier van een major.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer