Veel bedrijven sloten wél de deuren
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meer dan 550 westerse bedrijven zijn nog altijd actief in Rusland (waaronder ook enkele uit België)

Ondanks de economische sancties zijn verschillende westerse bedrijven nog altijd actief in Rusland. Volgens een onderzoek van Yale University zou het om nog zeker 550 bedrijven gaan. Opvallend: ook enkele Belgische bedrijven hebben hun activiteiten er niet (volledig) stopgezet. 

Na de Russische inval in Oekraïne, nu bijna een jaar geleden, besloten veel westerse bedrijven om de deuren van hun filialen in Rusland te sluiten. Toch zijn er ook veel bedrijven die dat niet deden, integendeel... 

Volgens een onderzoek van Yale University zijn op dit moment nog zeker 550 westerse bedrijven actief in het land. Wat blijkt: ook enkele bekende Belgische bedrijven hebben hun activiteiten er nog niet volledig stopgezet.

Slechts 9 procent sluit de deuren

Sinds het begin van de invasie heeft Yale University de activiteiten van 1.389 westerse bedrijven die actief zijn in Rusland bijgehouden. Daaruit blijkt dat meer dan 1.000 bedrijven actie hebben ondernomen om hun activiteiten, soms meer dan wat wettelijk voorgeschreven was, terug te schroeven. Voor andere bedrijven is dat niet het geval: 

Voor 223 bedrijven (16 procent) is het gewoon business as usual, zij zijn nog steeds actief. Deze bedrijven hebben hun activiteiten in Rusland niet laten beïnvloeden door de oorlog in Oekraïne. 162 bedrijven (12 procent) wachten voorlopig nog af. Dat betekent concreet dat ze geen nieuwe investeringen doen, maar wel hun activiteiten op het Russische grondgebied blijven voortzetten. 

170 bedrijven (12 procent) hebben de activiteiten serieus teruggeschroefd en zijn nog in beperkte mate actief op Russisch grondgebied. De grootste groep, 493 bedrijven (35 procent) zetten de handel op Russisch grondgebied tijdelijk stop341 bedrijven (25 procent) hebben besloten hun activiteiten in het land volledig stop te zetten.  

Volgens een andere Zwitserse studie ligt dat aantal lager en heeft slechts 9 procent van de westerse bedrijven hun vestiging in het geboycotte land verkocht of gesloten. "Veel bedrijven hebben de druk van regeringen,­ media en ngo’s om Rusland te verlaten naast zich neergelegd", schrijven de onderzoekers als conclusie van hun rapport.

Het valt dus op dat in beide studies slechts een kleine minderheid van de bedrijven de deuren volledig gesloten heeft. Ongeveer 40 procent van de bedrijven is nog steeds actief in Rusland, zij het in mindere mate dan voor de inval in Oekraïne. 

5 Belgische bedrijven zouden nog actief zijn

Het Belgische reisbedrijf Deep in Russia zou volgens de lijst van Yale nog volledig actief zijn op Russisch grondgebied, maar volgens zaakvoerder Tim Bulcke klopt dat niet. "Wij zijn gewoon een reisbureau dat skireizen naar Rusland verkoopt. Onder normale omstandigheden zijn dat leuke ervaringen. Het afgelopen jaar verkochten wij geen enkele reis. Wij krijgen heel veel negatieve reacties op het nieuws dat wij nog actief zouden zijn in Rusland, maar in de werkelijkheid klopt dat gewoon niet."

Vier andere Belgische bedrijven zijn volgens de studie van Yale University wel nog actief op Russisch grondgebied. Het staaldraadtransformatiebedrijf Bekaert heeft de activiteiten significant teruggeschroefd, maar drijft wel nog handel. De Belgische bedrijven Deceuninck, Sarens en Soudal wachten voorlopig af en stellen toekomstige investeringen uit, maar zetten hun activiteiten volgens het onderzoek voorlopig niet stop. "Soudal heeft al het contact met hun Russische fabriek verbroken, conform de Europese richtlijnen", reageert de woordvoerder van het bedrijf.

Ook enkele andere Belgische bedrijven duiken op in de lijst van Yale University. AB InBev heeft zich teruggetrokken uit Rusland en al haar activiteiten stopgezet. KBC, Solvay en La Lorraine hebben zo goed als al hun activiteiten in het land voorlopig stilgelegd, maar houden de optie tot mogelijke terugkeer naar Rusland wel open.

Onder de andere bedrijven die nog actief zijn in Rusland, zijn enkele bekende Europese namen. AstraZeneca (Verenigd Koninkrijk), Barilla (Italië), Bayer (Duitsland), BlaBlaCar en Engie (Frankrijk), ING (Nederland) en Red Bull (Oostenrijk) wachten momenteel nog af en zetten hun handel op Russisch grondgebied niet stop.

Meest gelezen