'Factcheckers' onderzocht onlangs nog wat er gebeurt met kledij die je achterlaat in een kledingcontainer
© VRT

Nieuwe deal over textielcontainers moet Kortenaken 27.000 euro per jaar opleveren

De gemeente Kortenaken gaat volgende maand nieuwe containers zetten om textiel in te zamelen. Op die manier wil de gemeente wildgroei en problemen met sluikstorten oplossen. Het Vlaams Inzamelcentrum Textiel zal de containers regelmatig leegmaken en betaalt per opgehaalde kilogram textiel een vergoeding aan de gemeente. De containers komen in alle deelgemeenten van Kortenaken.

Kortenaken zal vanaf volgende maand samenwerken met het Vlaams Inzamelcentrum Textiel (VIT). Het privébedrijf zal de containers op geregelde tijdstippen komen leegmaken. Die containers komen er in elke deelgemeente op een centrale plaats. Dat was een belangrijke vereiste voor het gemeentebestuur. "We hebben de afgelopen jaren een wildgroei van containers gezien in onze gemeente. Die werden niet altijd even regelmatig leeggemaakt waardoor het soms sluikstorters aantrok", legt de schepen voor Milieu, Griet Vandenwijngaerden (SP.A-Plus), uit.

Geen goede doelen

Door de samenwerking is er niet langer plaats voor andere bedrijven of goede doelen om kledingcontainers te plaatsen. De gemeente schreef een openbare aanbesteding uit en daar kwam het VIT als winnaar uit de bus. Non-profitorganisaties zoals Oxfam of Wereld Missie Hulp komen er voortaan dus niet meer aan te pas. "We hadden inderdaad kunnen kiezen voor een ander partner, maar we vinden de duurzaamheid en de manier van recycleren die eraan gekoppeld is ook belangrijk."

Mooie extra inkomst

Per opgehaalde kilogram textiel betaalt het bedrijf 0,363 euro aan de gemeente Kortenaken. Op een jaar tijd zou dat voor zo’n 27.000 euro aan extra inkomsten moeten zorgen. "We hebben nog niet beslist wat we met dat geld gaan doen. Er zijn nog concrete plannen, maar bij alles wat doen vinden we duurzaamheid belangrijk en dat kost ons als gemeente ook geld", aldus nog de schepen.

Meest gelezen