© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Milieubewegingen en omwonenden stappen mee in strafzaak tegen 3M: “Voorkomen dat grote vervuiler schuld zomaar afkoopt”

Milieuverenigingen Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en bewonerscollectief Grondrecht stellen zich burgerlijke partij in de strafrechtzaak die loopt tegen multinational 3M. Die zaak werd opgestart door bewoners uit Zwijndrecht omwille van de PFOS-vervuiling door het bedrijf. Volgens de klagers houdt 3M zich niet aan de door Vlaanderen opgelegde verplichtingen rond de opkuis van die grondvervuiling en heeft het nooit schuld bekend.

joro

3M verbaasde eind 2022 vriend en vijand door aan te kondigen dat het eind 2025 stopt met de productie van PFAS. Het gevolg van die beslissing is dat de vrees bestaat dat 60 tot 70 procent van de jobs in de fabriek in Zwijndrecht zal verdwijnen.

LEES OOK. Vakbond vreest drama: 60 tot 70% van jobs bij 3M in Zwijndrecht in gevaar

Maar die beslissing stelt BBL, Greenpeace en Grondrecht niet volledig gerust en tevreden. Volgens de klagers bezondigde het bedrijf zich sinds de jaren ‘70 aan de productie van PFOS, een stof die nooit afbreekt en tot een enorme gezondheidsimpact in de ruime regio heeft geleid door uitstoot en lozingen in de Westerschelde. Tot op heden zijn er daar nog productieprocessen voor andere PFAS.

3M sloot in juli 2022 een saneringsovereenkomst af met de Vlaamse regering en legde veel geld op tafel voor de opkuis van de onmiddellijke omgeving en gezondheidsonderzoeken. De milieu- en burgerverenigingen stellen echter dat het bedrijf nooit echt schuld bekende voor het illegaal lozen van PFAS.

“Als de onderzoeksrechter akkoord gaat met onze burgerlijke partijstelling, krijgen we toegang tot het strafdossier en kunnen we bijkomende onderzoeksdaden vragen”, zegt Toon Penen van burgervereniging Grondrecht in een persbericht. “Eventueel kunnen we later getroffen omwonenden begeleiden om zich ook burgerlijke partij te stellen.”

In andere landen is 3M al wel voor vergelijkbare inbreuken veroordeeld en kijkt het bedrijf aan tegen miljardenclaims. Ons land kan niet achterblijven meent Joeri Thijs van Greenpeace. “We laten niet toe dat ze zomaar hun schuld afkopen en ermee wegkomen.”

Ook stellen de klagende partijen dat 3M zich niet heeft gehouden aan de eis om tegen 1 december 2022 een beschrijvend bodemonderzoek voor het woon- en landbouwgebied ten zuiden van de E34 neer te leggen. “Het is onaanvaardbaar dat 3M als grote vervuiler in dit verhaal nu ook de kantjes eraf loopt voor haar verplichtingen in het kader van het bodemonderzoek”, zegt Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFAS-vervuiling