De Spaanse politie bij de Oekraïense ambassade na de bommelding
Europa Press 2022

Man opgepakt die vermoedelijk achter de bombrieven in Spanje zat

In het noorden van Spanje is een 74-jarige man opgepakt. Hij wordt ervan verdacht bombrieven te hebben verstuurd naar onder andere de Oekraïense ambassade in Madrid, vermoedelijk als kritiek op de oorlog in Oekraïne. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times vermoeden de Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten dat een Russische paramilitaire groepering achter de bombrieven zit.

De Spaanse politie heeft in de noordelijke Spaanse gemeente Miranda de Ebro een verdachte opgepakt in verband met de bombrieven van eind 2022. Een 74-jarige gepensioneerde wordt verdacht van het versturen van zes bombrieven naar verschillende Spaanse instellingen. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat een huiszoeking zal volgen. 

Vorig jaar zijn er tussen 24 november en 2 december bombrieven verstuurd naar instellingen die een link hebben met de oorlog in Oekraïne. De premier van Spanje, Pedro Sánchez, en de minister van Defensie, Margarita Robles Fernández, waren enkele van de bestemmelingen. Ook de Amerikaanse ambassade, een wapenfabriek in Zaragoza en een belangrijke militaire luchtmachtbasis nabij Madrid kregen een pakketje in de bus. De brieven zijn allemaal verzonden vanuit Spanje. 

Bij het openen van de bombrieven is één persoon lichtgewond geraakt. Toen een medewerker van de Oekraïense ambassade de enveloppe opende, ontvlamde het materiaal dat erin zat. De man is op eigen houtje naar het ziekenhuis gegaan en liep geen blijvende letsels op. 

Naar aanleiding van de bombrieven in Spanje, zijn er ook bloederige pakketjes naar andere Oekraïense ambassades in Europa verzonden. De pakketjes bevatten dierenogen en leken te zijn gedrenkt in bloed. Volgens Oleg Nikolenko, een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, werden de meeste pakketjes en brieven vanuit één Europees land verstuurd.

Het Spaanse gerecht opende vorig jaar een onderzoek wegens vermeende daden van terrorisme. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times vermoeden de Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten dat een Russische paramilitaire groepering, de Russian Imperial Movement (RIM), achter de bombrieven zit. De RIM stond in 2020 op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties door zijn ultranationalistische en racistische karakter. The New York Times beweert dat de RIM heeft gehandeld naar het bevel van de Russische inlichtingendienst. 

Voorlopig weigert het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meer informatie te verlenen. 

Meest gelezen