Belga

In 2022 waren er verontrustend veel ongevallen met elektrische steps in Brussel

Tot en met september van vorig jaar zijn er in het Brusselse Gewest bijna 600 verkeersongevallen gebeurd met een elektrische step waarbij gewonden zijn gevallen. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2021. Brussel Mobiliteit start binnenkort met een sensibiliseringscampagne.

Het aantal stepongevallen met gewonden in Brussel is in 2022 spectaculair gestegen. Dat blijkt uit cijfers van verkeersinstituut VIAS. In de eerste negen maanden van 2022 raakten in totaal 567 elektrische stepgebruikers licht- of zwaargewond bij een ongeval. Dat is een stijging met maar liefst 104 procent in vergelijking met 2021. Meer dan een verdubbeling dus. "We zien een spectaculaire stijging bij steppers. In absolute cijfers is dat een groot drama, maar gezien het grote aantal bijkomende steppers en fietsers moet dat een beetje genuanceerd worden. Ook al is elk slachtoffer er een te veel", legt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit uit.

Sensibiliseringscampagne

Brussel Mobiliteit bereidt momenteel een nieuwe sensibiliseringscampagne voor om gebruikers van een elektrische step te wijzen op de mogelijke gevaren en de verkeersregels. Die campagne zal zich specifiek richten op gebruikers van een e-step. "Vorig jaar zijn er nieuwe regels ingevoerd. Die hebben een klein beetje geholpen, maar we stellen bijvoorbeeld vast dat sommige mensen nog steeds niet beseffen dat je beter niet met twee op één step kruipt. Of dat er een snelheidsbeperking geldt." Ook rijden in de combinatie met drugs of alcohol zorgt geregeld voor verkeersongevallen met steps.

Meest gelezen