Nieuwe campagne om onveilig gsm-gebruik af te raden: "3 op 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit gsm zonder houder"

3 op 10 Vlaamse automobilisten zeggen dat ze bijna elke rit hun gsm gebruiken terwijl die los in de wagen ligt. Dat blijkt een nieuwe bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Nog eens 3 op de 10 gebruiken de telefoon in de auto als het toestel in een houder zit. Dat mag, maar is ook niet zonder gevaar. Daarom start de VSV een nieuwe campagne om autobestuurders te helpen focussen op de weg. 

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde bevroeg 600 Vlaamse bestuurders over hun gsm-gebruik achter het stuur. 29 procent daarvan zegt bijna elke rit hun telefoon te gebruiken terwijl die los in de wagen ligt. 

Een derde van de bestuurders zegt de telefoon te gebruiken wanneer die in een vaste houder op het dashboard zit. Dat is wettelijk toegelaten, maar ook geen goede oplossing, zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Elke seconde die je afgeleid bent, rij je blind."

Elke seconde dat je afgeleid bent, rij je blind.
Werner De Dobbeleer (VSV)

Volgens De Dobbeleer blijkt uit buitenlandse ongevallencijfers dat rijden met de gsm een groeiende problematiek is. "Daar zijn geen cijfers voor in Vlaanderen, maar we gaan ervan uit dat de problematiek ook hier in stijgende lijn is."

Boete

In de eerste helft van 2022 stelde de politie wel 33.567 inbreuken vast in Vlaanderen. Wie wordt betrapt, riskeert en onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. 

Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro en een rijverbod. Beginnende bestuurders moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen. Bij herhaalde inbreuken gelden nog strengere straffen.

Goede voorbereiding

Uit dezelfde bevraging van de VSV blijkt dat de meeste mensen wel weten dat bijvoorbeeld berichten typen tijdens het rijden gevaarlijk is. Toch zou de helft het wel al eens gedaan hebben. Er zijn ook heel wat bestuurders die de afleiding bewust beperken door de telefoon met een carkit te verbinden, uit het zicht te leggen of op stil te zetten. 

Onder de slogan "Focus op de weg, niet op je gsm" lanceert de VSV een campagne om bestuurders te helpen focussen op de weg in plaats van op hun telefoon. Daarbij reikt de VSV praktische tips aan. 

"Een veilige rit begint met een goede voorbereiding", raadt Werner De Dobbeleer aan. "Stel je route vooraf in of zet je favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Dan ben je veiliger en veel comfortabeler onderweg."

De slogan zal over heel Vlaanderen te zien zijn op wegaffiches en aan tankstations.

Meest gelezen