Mysterie van vastgebonden beren ontrafeld: het Wit-Gele kruis trekt aan alarmbel

Antwerpen -

Het mysterie van de pluche beren is ontrafeld: een noodkreet van het Wit-Gele Kruis. De organisatie staat onder grote financiële druk door de indexatie van de lonen. De inkomsten van de overheid zijn echter niet mee geïndexeerd waardoor ze moeite hebben met het tijdig en correct uitbetalen van het zorgpersoneel.

Belén Knoop

Afgelopen week zaten er verschillende pluche beren vastgebonden aan handen en voeten verspreid over de stad. De initiatiefnemers gaven de boodschap nog niet mee. Tot nu, want achter de berenactie zit het Wit-Gele Kruis. Met de actie ‘Aan handen en voeten gebonden’ hopen ze hun stem te laten horen aan de beleidsmakers en hen aan te zetten tot een structurele herziening van de vergoeding voor de diensten thuisverpleging.

De indexatie van de lonen is goed nieuws voor de werknemers, maar heeft ook een keerzijde. De inkomsten die het Wit-Gele kruis van de overheid krijgt, zijn niet gestegen waardoor ze onder financiële druk komen te staan. Zelf moeten ze bijna 38 miljoen euro bijpassen om het zorgpersoneel te kunnen betalen. Om kwaliteitsvolle zorgverlening te kunnen aanbieden, is het geen optie om met minder werknemers te werken.

Maandag protesteerden werknemers van het Wit-Gele Kruis ook aan het kabinet van vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit). Daar bonden ze symbolisch de handen en voeten aan elkaar. “De financiering van de thuisverpleging moet structureel anders. Zonder deze bijsturing kan de thuisverpleging niet blijven bestaan. De honoraria lopen ondertussen al meer dan 10 jaar achter op de lonen. De huidige financiering zal leiden tot afbouw van zorg, zorg voor zeer kwetsbare mensen. Wij willen en kunnen dit niet laten gebeuren”, verduidelijkt Dirk Broos, voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen.

© Instagram, @aanhandenenvoetengebonden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV