Archieffoto van het binnenplein

Restauratiewerken begijnhof Hasselt van start: historische struiken en bomen worden verplaatst

Morgen starten de voorbereidende werken voor de restauratie van het begijnhof in het centrum van Hasselt. Veel aandacht gaat naar de aanplanting, want de tuin van het begijnhof is een van de weinige groene plekken in de provinciehoofdstad.

Na de restauratie zal de tuin van het begijnhof centraal staan. “Daarom hebben we een studie gedaan, samen met Onroerend Erfgoed”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens (Open VLD). “We willen weten welke bomen en planten een historische waarde hebben. We willen die bomen en bestaande taxussen beschermen want die zijn zeer oud.”

Een studie heeft uitgewezen dat de slaagkansen van de verplanting van de historische bomen en struiken zeer groot zijn
Gedeputeerde Igor Philtjens

De planten en bomen worden eerst uitgedaan om ze te beschermen tijdens de restauratie en worden nadien teruggezet. “Zo’n historische boom weegt al makkelijk 30 tot 40 ton”, voegt Philtjens eraan toe. “Het is een gespecialiseerde firma die dit gaat doen, en een studie heeft uitgewezen dat de slaagkansen van die verplanting zeer groot zijn.” 

De renovatie van het begijnhof in Hasselt is in handen van de provincie die hiervoor samenwerkt met de stad en de universiteit van Hasselt. Nadat de planten en bomen verplaatst zijn, worden het poortgebouw, de begijnhofhuizen en de tuin bij de renovatie onder handen genomen.

Faculteit Architectuur in het poortgebouw

Studenten van de faculteit Architectuur zullen na de restauratie les kunnen volgen in het poortgebouw. In de ruïne van de kerk komt de centrale plek van het begijnhof. De hoogte van de kerk die na een bombardement verloren is gegaan, zal worden gecompenseerd door een panoramatoren.

Midden volgend jaar zou de restauratie van het Begijnhof in Hasselt afgerond moeten zijn.

Een waterspiegel zal de muren van de kerkruïne reflecteren

Meest gelezen