Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA) sluit coalitie met Vlaams Belang uit: "Stemmen voor die partij zijn verloren stemmen, spijtig genoeg"

Met zicht op de verkiezingen van 2024 sluit Theo Francken, Kamerlid voor N-VA, een coalitie met Vlaams Belang uit. Volgens Francken is er een knoop op federaal niveau die sowieso zou verhinderen om op Vlaams niveau een coalitie te vormen. "De stemmen voor Vlaams Belang zijn spijtig genoeg gewoon verloren stemmen", zegt hij tegen Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) in "Terzake".

Het is nog even wachten op de verkiezingen van 2024, maar toch beroeren ze al druk de gemoederen. Ook in de media is de inkt al rijkelijk gevloeid. Zeker over een eventuele tandem tussen de twee partijen die momenteel het gunstigst uit de peilingen komen in Vlaanderen: Vlaams Belang en N-VA. 

In een debat in "Terzake" raken Theo Francken, Kamerlid voor N-VA, en Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor Vlaams Belang, ook het veelbesproken onderwerp aan. Stevenen we af op een samenwerking van de twee partijen?

Hoe Francken er principieel naar kijkt, laat hij in het midden. Toch sluit hij een coalitie uit, en dat om strategische redenen. "Je zult op Vlaams niveau geen Vlaams zelfbestuur bereiken, want voorlopig zullen die onderhandelingen op federaal niveau opgestart moeten worden. Met de Franstaligen dus."

BEKIJK - Kunnen en willen Vlaams Belang en N-VA samen regeren?

Videospeler inladen...

"Op federaal niveau heb je met Vlaams Belang nooit een meerderheid. Vlaams Belang is zelfs niet geïnteresseerd om mee te onderhandelen op dat niveau, want het is een verhaal waar ze niet in geloven. De stemmen voor Vlaams Belang zijn jammer genoeg gewoon verloren stemmen, want die komen niet aan tafel, ze willen niet aan tafel. Het zijn verloren zetels. Dien gewoon geen lijsten in."

Waarom kunnen we niet samen zorgen voor wat de kiezer wil?

Tom Vandendriessche, Vlaams Belang

Het is een inzicht dat Vandendriessche niet deelt. "Ik denk dat het hoog tijd is dat in Vlaanderen geluisterd wordt naar de kiezers. De kiezer wil duidelijk meer Vlaamse autonomie en een restrictiever migratiebeleid. Waarom zouden wij daar niet samen voor kunnen zorgen?"

"Zowel in Vlaanderen als in Europa is een beweging bezig waarbij patriottische, nationalistische, conservatieve krachten samenwerken", voegt hij eraan toe. "Het is de enige mogelijke manier om verandering te brengen. Die samenwerking zal er alleen maar komen als Vlaams Belang de grootste partij wordt. Anders krijgen we uw partij die samen met de socialisten zoete broodjes bakken."

Meest gelezen