Eén keer veroordeeld voor drugsmisdrijf = café voorgoed gesloten

© photo news/

Wie als cafébaas veroordeeld wordt voor een drugsmisdrijf, mag geen drankvergunning meer krijgen. Dat is een voorstel van een N-VA-Kamerlid, waarover Het Laatste Nieuws bericht. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn collega uit Gent Daniël Termont (SP.A) zijn voorstander.

mtm

Voorlopig kunnen burgemeesters veroordeelde cafébazen enkel een tijdelijke sluiting opleggen. Het voorstel van N-VA-Kamerlid Johan Klaps moet daar verandering in brengen: één keer veroordeeld = nooit nog een drankvergunning.

Het voorstel past perfect in de ‘war on drugs’ die Bart De Wever al jaren voert in Antwerpen. Sinds hij 3,5 jaar geleden burgemeester werd, liet hij al 94 zaken sluiten. Omgerekend zijn dat er 27 per jaar, ofwel dubbel zoveel als onder zijn voorganger, Patrick Janssens (SP.A). Dertien cafés werden twee keer gesloten, eentje zelfs drie keer.

Omdat burgemeesters volgens de huidige wetgeving een café alleen maar tijdelijk kan sluiten, dient het N-VA-Kamerlid Johan Klaps nu het volgende voorstel in: één keer veroordeeld = nooit nog een drankvergunning.

Niet alleen partijgenoot De Wever is het idee genegen, ook de Gentse burgemeester Daniël Termont is een absolute voorstander. “Zo voorkom je ook dat zulke cafébazen gewoon naar een andere stad verhuizen en daar hun praktijken voortzetten”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen