Katholiek Onderwijs Vlaanderen biedt scholen vier lesuren die ze zelf vrij kunnen invullen in overeenstemming met hun pedagogische project.

Katholieke middelbare scholen kunnen opnieuw meer kunst- en praktijkvakken geven in tweede en derde graad

Katholieke middelbare scholen krijgen vanaf volgend schooljaar opnieuw meer ruimte om artistieke vorming en praktijkvakken te geven in de tweede en derde graad. Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft zogenoemde minimum-modellessentabellen voorgesteld. Scholen krijgen daarin meer uren die ze zelf kunnen invullen. Dat is een gevolg van de vernietiging van de eindtermen door het Grondwettelijk Hof.

Wat ging hieraan vooraf?
 

In september vorig jaar bereikten de onderwijskoepels en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een akkoord over minder strenge eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het Grondwettelijk Hof had eerder in juni de vernieuwde eindtermen vernietigd na klachten van onder andere Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De katholieke onderwijskoepel, de grootste van alle onderwijskoepels, heeft nu zijn zogenoemde minimum-modellessentabellen voor de tweede en derde graad voorgesteld. Scholen krijgen daarin opnieuw meer vrijheid om zelf hun lesaanbod te bepalen. "We bieden de scholen opnieuw ruimte om vanuit hun pedagogisch project eigen accenten te leggen en keuzes te maken", zegt topman Lieven Boeve.

"De eindtermen die de Vlaamse regering had goedgekeurd, maakten dat er geen ruimte meer was voor scholen om vakken als esthetica, filosofie, Duits, wiskunde... extra aan te bieden" zegt Boeve. "De vernietiging van de eindtermen heeft dat ongedaan gemaakt. In onze modellessentabellen creëren we opnieuw ruimte, zodat scholen eigen keuzes kunnen maken".

"Artistieke vorming kan opnieuw in apart vak"

Concreet biedt Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor heel wat richtingen 4 vrije lesuren die scholen zelf kunnen invullen. Daarin kan artistieke vorming opnieuw een volwaardige plaats innemen, bijvoorbeeld in een vak esthetica of plastische opvoeding. "Ik ga ervan uit dat heel wat scholen artistieke vorming opnieuw in een apart vak zullen organiseren", zegt Boeve. Scholen kunnen de extra uren ook invullen met bijvoorbeeld STEM-projecten, praktijkvakken, wiskunde, Nederlands...

We willen duidelijk maken dat vrijheid van onderwijs ook de vrijheid van scholen en leerkrachten is om het onderwijs dat ze willen aanbieden maximaal af te stemmen op eigen inzichten.

Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

"Wij maken als onderwijskoepel de keuze niet over hoe die uren in te vullen zijn", benadrukt Boeve. "Wij bieden scholen en leerkrachten informatie op basis waarvan ze die zelf kunnen vormgeven, uitgaande van hun eigen inzichten en pedagogische project. We willen heel duidelijk maken dat vrijheid van onderwijs ook de vrijheid van scholen en leerkrachten is om het onderwijs dat ze willen aanbieden aan hun leerlingen, maximaal af te stemmen op eigen inzichten en hun eigen pedagogische project. Ik ben zeer blij dat we daarin geslaagd zijn."

Wanneer moet dit ingaan?

Er is werk aan de winkel, en het moet snel gaan. De aangepaste leerplannen voor de tweede en derde graad moeten al volgend schooljaar ingaan, op 1 september 2023 dus.

Meest gelezen