Chris Bosseloo

Moskee in Aalst kan vijf dagelijkse gebeden opnieuw organiseren, want Raad van State heeft activiteitenverbod van burgemeester D'Haese deels opgeheven

De moskee in Aalst kan haar activiteiten deels hervatten. Dat heeft de Raad van State beslist na de spoedbepleiting van afgelopen dinsdag. Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) had op 31 januari de moskee laten sluiten, omdat het er volgens hem niet veilig genoeg was, maar zijn beslissing werd deels geschorst en onwettig verklaard. De vijf dagelijkse gebeden (waar per gebed zo'n 15 à 20 man op afkomt) kunnen weer plaatsvinden; de grote bijeenkomsten nog niet.

De Raad van State heeft een beslissing genomen over de sluiting van de moskee aan de Fritz De Wolfkaai: de grote gebedsruimte blijft gesloten voor het grote publiek, en ook de schoolse activiteiten blijven op non-actief. Wel laat de Raad van State toe dat er in beperkte kring vijf maal per dag een gebed doorgaat.

"De gebedsdiensten kunnen opnieuw plaatsvinden in de kleine zaal, met onmiddellijke ingang", zegt Abderrahim Lahlali, advocaat van de moskee. "Zowel het bestuur van de moskee als de gehele Aalsterse moslimgemeenschap zijn enorm verheugd. Al hadden ze wel vertrouwen in een goede afloop van dit dossier. Het gaat tenslotte om het grondwettelijk recht op vrijheid van godsdienstbeleving."

"Burgemeester probeerde dossier te vertragen"

Volgens Lahlali heeft burgemeester D'Haese nog geprobeerd om het dossier te vertragen. "Dinsdagavond, na de bepleiting, kreeg de voorzitter van de moskee telefoon van een politieambtenaar. Die meldde dat de lokale veiligheidsdiensten de dag erna opnieuw zouden langskomen om de moskee te controleren op brandveiligheid. Op woensdagochtend stonden ze dan effectief voor de deur, maar de voorzitter heeft ze niet binnengelaten. Waarom zou hij? De burgemeester had de moskee al laten sluiten omwille van de brandveiligheid. Ik vind het onbegrijpelijk", stelt de advocaat.

"Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", gaat hij verder. "De bevoegde diensten hebben dus geprobeerd om, nadat alles al bepleit was, opnieuw een controle uit te voeren. En omdat het moskeebestuur er niet op inging, heeft het stadsbestuur bij de Raad van State geprobeerd om de debatten te heropenen. Dat allemaal binnen de 24 uur, terwijl de Raad van State zich aan het beraden was over de zaak. De Raad van State is er niet op ingegaan en heeft vandaag toch een beslissing gemaakt. En in dit geval een positieve beslissing voor ons", aldus Lahlali. 

Activiteiten zullen geleidelijk aan weer heropstarten

De moskee gaat de vijf dagelijkse gebeden onmiddellijk opnieuw organiseren. "Daar komt doorgaans zo'n 15 à 20 man op af per gebed", weet de advocaat. De grotere activiteiten kunnen nog niet hervatten. Het moskeebestuur had die activiteiten op 22 januari, voor de verplichte sluiting van de burgemeester, zelf al stopgezet voor minstens een maand.

"De moslimgemeenschap hoopt dat dit voorval niet zorgt voor verdere polarisatie", geeft Lahlali nog mee. "Zij hopen dat het stadsbestuur dit hoofdstuk kan afsluiten en dat er in de toekomst vlot kan worden samengewerkt."

Reactie van burgemeester D'Haese

In een reactie stelt burgemeester Christoph D’Haese dat het, gelet op de brandonveiligheid, een goede zaak is dat schoolse activiteiten op dit moment niet mogen doorgaan. "Maar feit blijft dat de brandveiligheid niet is verzekerd en zodoende is het toch een beetje vreemd dat de Raad van State überhaupt toelaat dat de vijf dagelijkse gebeden wel mogen doorgaan."

D’Haese wijst erop dat de moskeevereniging zelf nog zal moeten zorgen voor de brandconformiteit van het gebouw. "Dit alles betekent niet dat alle problemen voor de moskee aan de Fritz De Wolfkaai zouden zijn opgelost. Naast de brandconformiteit zijn er nog de lopende dossiers aangaande de stedenbouwkundige overtredingen en het dossier van erkenning", aldus D'Haese. De stad Aalst heeft binnen dat erkenningsdossier een negatief advies geleverd aan Vlaams minister Bart Somers (Open VLD).

Meest gelezen