De grens tussen Bulgarije en Turkije.

"Fort Europa" in kaart: in de EU staan nu al meer dan 2.000 km hekken

Verschillende landen willen Europees geld voor nieuwe of betere hekken op hun grenzen om illegale migratie tegen te houden. Dat werd eerder deze week duidelijk op een Europese top rond migratie. "Fort Europa" werd daarbij gebruikt als metafoor om de buitengrenzen volledig af te schermen van illegale migratie. Langs heel het continent staat al zo'n 2.048 kilometer aan hekken, gebouwd en betaald door de landen zelf. Bekijk op de kaart hieronder waar ze juist staan.

Wanneer zijn de meeste hekken gebouwd?

Het grootste deel van de hekken is gebouwd tussen 2014 en 2022. Toen is er meer dan 1.700 kilometer bijgekomen. In totaal is 13 procent van de hele Europese landsgrens omheind. De lijnen op de kaart geven de volledige grens weer. Soms staat het hek over de hele grens, soms alleen op strategische plaatsen.

Tijdens de migratiecrisis van 2015 en 2016 zijn landen als Bulgarije, Oostenrijk, Slovenië en Hongarije massaal hekken beginnen te plaatsen aan hun grenzen. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bouwden samen tussen 2015 en 2021 aan een massief hek rondom de haven en treintunnel van Calais. 

Ook in 2021 zijn er heel wat kilometers hekken bijgezet. Zo schermde Griekenland een deel van zijn grens met Turkije af met het idee illegale migratie tegen te houden. 

Het langste hek staat op de grens met Litouwen en Wit-Rusland. In 2021 en 2022 heeft Litouwen het bestaande hek verlengd. Tienduizenden migranten staken toen de grenzen met Wit-Rusland en Litouwen, Letland en Polen over. Velen werden toen door Wit-Rusland met allerlei technieken overtuigd om via zijn grenzen de Europese Unie binnen te gaan. Het werd toen gezien als een reactie op de Europese sancties.

Een beeld van het hek aan Melilla.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje heeft twee exclaves in Marokko die volledig omheind zijn. Het zijn in feite de enige landsgrenzen tussen de Europese Unie en het Afrikaanse continent. Ceuta is aangelegd in 1993 en Melilla in 1996. Beide dienen om migranten en smokkelaars tegen te houden. Vorige zomer stierven aan de hekken van Melilla 23 mensen toen ze de oversteek waagden.

Waarom worden ze gebouwd?

De voornaamste reden dat landen een omheining plaatsen, is om illegale migratie tegen te houden. Enkele grenzen zijn afgeschermd om veiligheidsredenen, zoals het hek dat Cyprus in twee splitst en het hek rondom de Russische exclave Kaliningrad, tussen Polen, Litouwen en de Baltische Zee. Finland bouwt ook 200 kilometer aan hekken op zijn grens met Rusland, voor veiligheid en om illegale migratie tegen te houden. 

Meest gelezen