© REUTERS

Hoogvliegend, cilindervormig object neergehaald boven Canada

Een hoogvliegend object is boven het noorden van Canada neergehaald door een Amerikaans en Canadees vliegtuig. Dat meldt de Canadese premier Justin Trudeau. Volgens de eerste bevindingen is het cilindervormig.

lto
Bron: BELGA

“Ik heb opdracht gegeven om een ongeïdentificeerd object neer te schieten dat het Canadese luchtruim heeft geschonden”, schreef Trudeau zaterdag op Twitter. Volgens de Canadese premier gingen Amerikaanse en Canadese vliegtuigen ter plaatse en werd het object uit de lucht gehaald door een Amerikaanse straaljager. “Een Amerikaans F-22 vliegtuig vuurde op het object”, aldus Trudeau, die specificeerde dat dat gebeurde boven het Canadese deelgebied Yukon.

Op een persconferentie zaterdagavond lokale tijd gaf de Canadese minister van Defensie Anita Anand meer informatie: het vliegende object was cilindervormig en vloog op een hoogte van twaalf kilometer.

Het object werd de afgelopen 24 uur nauwlettend in de gaten gehouden door de Amerikaanse luchtruimbewaker NORAD, deelde het Witte Huis mee. De Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese premier Justin Trudeau hadden uiteindelijk gezamenlijk toestemming gegeven voor het neerhalen. In een telefoongesprek bespraken de twee het belang ervan, om zo meer te weten te komen over onder meer de oorsprong van het object.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de eerste bevindingen was het object kleiner dan de vermoedelijk Chinese spionageballon die een week geleden door de Amerikaanse luchtmacht voor de kust van North Carolina uit de lucht werd gehaald. De berging is aan de gang, zei Anand.

Vrijdag nog haalde het Amerikaanse leger een vliegend object neer voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska. In beide gevallen was het onduidelijk wat de oorsprong van de objecten was. Beide werden op vergelijkbare hoogte uit de lucht gehaald. De incidenten doen denken aan het neerschieten van de Chinese ballon boven de VS. Of er een verband is, is niet duidelijk. De ballon vloog veel hoger dan de andere objecten.

Het luchtruim in de Amerikaanse staat Montana werd zaterdagavond ook tijdelijk gesloten vanwege een object in de lucht. Dat melden de Amerikaanse toezichthouder voor de burgerluchtvaart (FAA) en een lid van het Huis van Afgevaardigden.

“De FAA sloot een deel van het luchtruim in Montana om de operaties van het ministerie van Defensie te ondersteunen. Het luchtruim is heropend,” zei de FAA in een verklaring. Matt Rosendale, een lid van het Amerikaanse Congres uit Montana, liet ook weten dat er een object aanwezig was in het luchtruim “dat het commerciële luchtverkeer zou kunnen hinderen” en dat het ministerie van Defensie “zijn inspanningen zal voortzetten om het object ‘s ochtends te observeren en te neutraliseren”.

LEES OOK. Joe Biden laat hoogvliegend object boven Alaska uit de lucht halen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER